Υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ εστιατορίου ή παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων στην εστίαση

Νέα περιθώρια για «Ερευνώ – Καινοτομώ»
10 Ιουλίου, 2024
Τελευταία ευκαιρία για την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων
11 Ιουλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ εστιατορίου ή παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων στην εστίαση

10/07/24

Τα νέα δεδομένα – Οι εξαιρέσεις

Την υποχρέωση χρήσης ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων ορίζει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (Α. 1105/2024).

Σύμφωνα με αυτήν, την έχουν από 1/8/2024:

  • Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πλήρους επεξεργασίας (πλήρους γεύματος), δηλαδή επιχειρήσεις που διαθέτουν τρόφιμα, τα οποία παρασκευάζονται με πολλούς και σύνθετους χειρισμούς στην ίδια την επιχείρηση ή τρόφιμα που προέρχονται από νομίμως λειτουργούσες λοιπές επιχειρήσεις, προσφέρουν πλήρη εξυπηρέτηση από σερβιτόρους σε μεμονωμένους πελάτες που κάθονται σε τραπέζια (συμπεριλαμβανομένων των πάγκων ή των ιδιαίτερων χώρων [σεπαρέ]) και λειτουργούν με ΚΑΔ που συμπεριλαμβάνονται στον παρακάτω πίνακα:

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ιδίως εστιατόρια, ψητοπωλεία, ψαροταβέρνες, ταβέρνες, ουζερί, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο, οβελιστήρια, πιτσαρίες.

  • Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης (5/7/2024), ΕΑΦΔΣΣ για την έκδοση των παραστατικών τους και διαθέτουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κατηγοριών 56.10 και 56.2 χωρίς εξαιρέσεις.

1.  Από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται (πλην της περίπτωσης χρήσης  ΕΑΦΔΣΣ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης):

  • Επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.
  • Οι συναλλαγές πώλησης σε πακέτο (take away), διανομής (delivery), αυτοεξυπηρέτησης (self-service), καθώς κατά τη διενέργεια των συγκεκριμένων συναλλαγών η επιχείρηση δεν παρακολουθεί «ανοικτά τραπέζια».

Οι παραπάνω επιχειρήσεις, εφόσον, κατά την ημερομηνία της έναρξης ισχύος της απόφασης δεν χρησιμοποιούν ΕΑΦΔΣΣ, δεν έχουν υποχρέωση να αντικαταστήσουν τον υφιστάμενο ταμειακό μηχανισμό τους, και μπορούν να λειτουργούν και με απλή εγκεκριμένη ταμειακή μηχανή.

  • Τέλος, με την απόφαση διευκρινίζεται ότι οι λοιπές επιχειρήσεις εστίασης, που λειτουργούν με ΚΑΔ των κατηγοριών 56.10 και 56.2 και δεν παρέχουν υπηρεσίες σερβιρίσματος, επιτρέπεται (αλλά δεν είναι υποχρεωτικό), για την έκδοση των παραστατικών τους, να χρησιμοποιούν ΦΗΜΑΣ εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή Πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr