Βγαίνουν προς πώληση τρία πακέτα κόκκινων δανείων ύψους 4,8 δισ.

Με QR code όλες οι αποδείξεις από τον Νοέμβριο
16 Οκτωβρίου, 2023
Διαθέσιμα προς «κράτηση» €160 εκατ.
16 Οκτωβρίου, 2023
Δείτε τα όλα

Βγαίνουν προς πώληση τρία πακέτα κόκκινων δανείων ύψους 4,8 δισ.

Ανοίγει σήμερα η διαδικασία των data rooms για τα τρία χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων που προωθεί προς πώληση η PQH

16/10/23

Ανοίγει σήμερα η διαδικασία των data rooms για τα τρία χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων που προωθεί προς πώληση η PQH, ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής που έχει διοριστεί από την ΤτΕ για να εκκαθαρίσει τα δάνεια που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης.

Τα τρία χαρτοφυλάκια με την επωνυμία Alphabet είναι συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ –η συνολική απαίτηση ανέρχεται στα 14,7 δισ. ευρώ– και συγκροτούν ουσιαστικά το παλιό χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία «Αριάδνη», που είχε βγει προς πώληση στην εκπνοή του 2021, με λογιστική αξία 5,2 δισ. ευρώ και συνολική απαίτηση (μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους) στα 13,9 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στον σχετικό διαγωνισμό είχαν υποβληθεί δύο δεσμευτικές προσφορές από την κοινοπραξία Fortress/ Bain Capital/ Davidson Kempner και την Ellington και παρά τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών, σύμφωνα με την PQH, καμία εκ των προσφορών που είχε υποβληθεί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί και οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν ελάχιστο ποσό τιμήματος κοντά στα 720 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η διαδικασία να αποβεί άκαρπη. Τα τρία νέα χαρτοφυλάκια είναι:

  • Ενα χαρτοφυλάκιο λιανικής, αξίας 1,4 δισ. (συνολικής απαίτησης 2,8 δισ.) με εξασφαλίσεις εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 2,4 δισ. Το πακέτο περιλαμβάνει οφειλές από 16.000 οφειλέτες, οι οποίοι κατά περίπου το ένα τρίτο αποτελούν οφειλές που έχουν ρυθμιστεί στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Ξεκινάει η διαδικασία των data rooms από την PQH για τα χαρτοφυλάκια της Alphabet.

  • Ενα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων αξίας 2,1 δισ. (συνολικής απαίτησης 7,1 δισ.) με εξασφαλίσεις αξίας 3,1 δισ. και οφειλέτες 6.500 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, δηλαδή μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές.
  • Ενα χαρτοφυλάκιο με λίγες ή καθόλου εξασφαλίσεις, που αποτιμώνται στο 1 δισ. Η αξία των δανείων διαμορφώνεται στο 1,3 δισ. (η συνολική απαίτηση ανέρχεται στα 4,8 δισ.), ενώ το πακέτο περιλαμβάνει οφειλές από 17.500 οφειλέτες.

Σε ενημέρωση που παρείχαν στελέχη της PQH επισήμαναν ότι ο διαχωρισμός των τριών χαρτοφυλακίων εξυπηρετεί τον στόχο της προσέλκυσης περισσότερων επενδυτών και έτσι το επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να αφορά ένα πακέτο ή περισσότερα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να έχουν υποβληθεί έως τα τέλη του χρόνου, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης τοποθετείται στα μέσα του επόμενου έτους.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ