Με QR code όλες οι αποδείξεις από τον Νοέμβριο

ΕΣΠΑ: €350 εκατ για νέες επιχειρήσεις
16 Οκτωβρίου, 2023
Βγαίνουν προς πώληση τρία πακέτα κόκκινων δανείων ύψους 4,8 δισ.
16 Οκτωβρίου, 2023
Δείτε τα όλα

Με QR code όλες οι αποδείξεις από τον Νοέμβριο

Νέα εποχή για τις αποδείξεις και την Εφορία από 1η του μηνός – Έρχεται «άλμα» και στη MyData

16/10/23

«Με φόρα» γίνεται η μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή των αποδείξεων. Μέχρι τέλος του μηνός θα πρέπει να έχουν αλλάξει όλες οι ταμειακές και οι φορολογικοί μηχανισμοί, ώστε από 1ης Νοεμβρίου να εκδίδουν πλέον μόνο αποδείξεις με τυπωμένο κωδικό QR -και όχι απλά ένα barcode ή μια αλφαριθμιτική ακολουθία.

Ουσιαστικά απομένουν 15 μόλις μέρες για την αλλαγή, αναβάθμιση και επέκταση των ταμειακών συσκευών και συστημάτων, στο σύνολο της αγοράς.

Με τον τρόπο αυτόν όμως, όλες οι αποδείξεις θα ελέγχονται άμεσα μέσω scanner πια, για τη γνησιότητά τους ή για το αν έχουν αποσταλεί στην εφορία. Και όχι μόνο από τους εφοριακούς, αλλά ακόμα και από απλούς πελάτες και πολίτες, μέσω του κινητού τους «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου τους.

Στην ουσία οι αποδείξεις θα βρίσκονται πλέον online ψηφιακά καταχωρημένες στο διαδίκτυο και στο υπολογιστικό “cloud” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Το νέο σύστημα θα βάλει σε «βάσανα» τους επαγγελματίες φοροφυγάδες, αφού ανοίγει και τον δρόμο  για καθολική εφαρμογή του «μπόνους» που αναμένεται να θεσμοθετηθεί άμεσα για όσους συμβάλλουν να εντοπιστούν  κρούσματα φοροαπόκρυψης. Με όλες τις λογικές επαληθεύσεις που θα προβλέπεται να μπορούν να γίνουν, οι «μαϊμού αποδείξεις» αποτελούν μια παρελθόν…

«Ανάσα» στα myData;

Ενδεχομένως όμως το νέο σύστημα να δώσει σύντομα και μία βαθιά «ανάσα» στους πολύπαθους επαγγελματίες χρήστες του myData, που αναγκάζονται να προσαρμοστούν βίαια  στα νέα ηλεκτρονικά δεδομένα.

Ως προς τις απαιτήσεις MyData για τους επαγγελματίες, η συμπλήρωση  των βιβλίων των εξόδων τους θα μπορεί ενδεχομένως να γίνεται στο μέλλον πολύ πιο απλή και εύκολα, με ένα απλό σκανάρισμα του QR της απόδειξης λιανικής που πρέπει να καταχωρήσουν, ώστε να προσυμπληρώνεται αυτόματα και χωρίς λάθη στα βιβλία τους, όπως γίνεται με τα τιμολόγια που διαδιβάζονται ψηφιακά από τους προμηθευτές χονδρικής που τα εκδίδουν.

Θα παραμένει φυσικά και πάλι πάντως (όπως και στα τιμολόγια για το MyDATA) ο αργός και βασανιστικός έλεγχος «γραμμή-γραμμή» και «κωδικό προς κωδικό», για κάθε επί μέρους ποσό δαπάνης που εμφανίζεται να έχουν αποστείλει οι προμηθευτές.

Αντί να γράφουν και να αντιγράφουν όμως πλέον τα στοιχεία των αποδείξεων οι υπόχρεοι, οι ιδιωτικές εταιρίες λογισμικού και παροχής λογιστικών υπηρεσιών, θα μπορούν μελλοντικά να τους προσφέρουν online καταχώρηση όλων των στοιχείων και πληροφοριών  που ενσωματώνει κάθε Απόδειξη που θα λαμβάνει ένα μοναδικό αριθμό στο cloud της ΑΑΔΕ. Όπως και στα τιμολόγια, θα απατείται ειδικός χειρισμός, χαρακτηρισμός ή διόρθωση για κάθε ευρώ που αναγράφουν. Αλλά τουλάχιστον θα μπορεί να τα βρίσκει έτοιμα και ηλεκτρονικά τακτοποιημένα, στο MyData της ΑΑΔΕ.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY