Τριπλό «πλέγμα» στήριξης για τις μμε

9 Νέα Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027
21 Μαΐου, 2021
Εξετάζεται επανένταξη οφειλετών σε ρυθμίσεις που έχασαν χωρίς δική τους ευθύνη
21 Μαΐου, 2021
Δείτε τα όλα

Τριπλό «πλέγμα» στήριξης για τις μμε

21/05/2021

Κονδύλια από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης – Μειώσεις συντελεστών φόρου – Κίνητρα για συγχωνεύσεις

Ένα ολοκληρωμένο πλάνο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο προβλέπει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης, μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αλλά και ισχυρά κίνητρα συγχωνεύσεων και δημιουργίας μεγαλύτερων επιχειρηματικών οντοτήτων, ενεργοποιούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Με την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, οι «μικρομεσαίοι» γνωρίζουν από τώρα ότι τα κέρδη της επόμενης χρονιάς θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%. Επίσης, οι ατομικές επιχειρήσεις θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου με συντελεστή 55%, ενώ τα νομικά πρόσωπα με συντελεστή 70% για φέτος και 80% για του χρόνου. Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιηθούν πόροι 1,5 δισ. ευρώ οι οποίοι μπορούν, μέσα από τη διαδικασία της μόχλευσης, να φτάσουν σε συνολικό ύψος 3,5 δισ. ευρώ.

Η εικόνα θα ολοκληρωθεί με ένα συνολικό πλαίσιο ενισχύσεων για την προώθηση των συγχωνεύσεων. Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και χρηματοδοτικά κίνητρα για τις μικρότερες, οι οποίες όντας ατομικές επιχειρήσεις στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν πληρώνουν πολύ φόρο, ειδικά μετά τη μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ της κερδοφορίας, η οποία ισχύει για πρώτη φορά από φέτος.

Με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ισχυρά επενδυτικά κίνητρα, εκτιμάται ότι μπορούν να διασωθούν οι περισσότεροι μικρομεσαίοι από τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ολοκλήρωσε την προετοιμασία με τις συνεργαζόμενες τράπεζες, ξεκινώντας άμεσα τον 3ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας ειδικά στοχευμένης χρηματοδότησης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας (σ.σ.: τα δάνεια θα είναι 5ετούς διάρκειας, θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 200.000 ευρώ και θα είναι εγγυημένα σε ποσοστό 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα).

Στα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα τεθούν στη διάθεση των μικρομεσαίων αναφέρθηκε χθες, μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως υποστήριξε, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των μμε τα επόμενα έτη, καθώς εκτός από τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω του ΕΣΠΑ υπάρχουν στοχευμένα προγράμματα και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης. Κατά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών, τα χρήματα που προορίζονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μπορούν να φτάσουν στα 3,5 δισ. ευρώ μέσα από τη διαδικασία της μόχλευσης (δηλαδή και με τα χρήματα που θα επενδύσουν οι μικρομεσαίοι είτε με ίδιους πόρους είτε με τραπεζικό δανεισμό). Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών:

  1. Στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ.
  2. Στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο τουρισμός υγείας, γαστρονομία κ.λπ. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος θα ανέλθει στα 260 εκατ. ευρώ.
  3. Στην ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα, με τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου προγράμματος να ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.
  4. Στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το οποίο μόνο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις θα έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. Προγραμματίζεται δε να ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα ήταν κατά 20% λιγότερες αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης και με χρονικό ορίζοντα το 2026 αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση της απασχόλησης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Προώθηση συνενώσεων

Το πακέτο παρεμβάσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συμπληρωθεί με ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κινήτρων για την προώθηση των συγχωνεύσεων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:

  1. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τις υπό συγχώνευση επιχειρηματικές οντότητες. Ουσιαστικά, θα προσφέρεται συντελεστής χαμηλότερος του 22% που θα ισχύει από το νέο έτος για τις προσωπικές επιχειρήσεις (Ο.Ε. και Ε.Ε.), αλλά και για τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε., ΕΠΕ και ΙΚΕ).
  2. Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πέραν των συντελεστών που θα ισχύουν γενικώς για την αγορά. Τόσο τα φορολογικά όσο και τα ασφαλιστικά κίνητρα θα είναι συνάρτηση και του αριθμού των εργαζομένων προκειμένου η όλη διαδικασία να λειτουργήσει και ως κίνητρο για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  3. Για τις πολύ μικρές οντότητες, το κίνητρο θα αφορά και τη χορήγηση ελκυστικών δανειακών προγραμμάτων, πιθανότατα και με την εγγύηση του Δημοσίου, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της άρνησης των τραπεζών να δανείσουν πολύ μικρές επιχειρηματικές μονάδες.

Χ. Σταϊκούρας: 33.117 αιτήσεις για επιδότηση επιχειρηματικών δανείων

Στην «ιδιαίτερα θετική απήχηση» που έχει το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας στη Βουλή ενδεικτικά στοιχεία. Ειδικότερα, μέσα σε σχεδόν έναν μήνα -από τις 5 Απριλίου μέχρι χθες- έχουν υποβληθεί 33.117 αιτήσεις, από τις οποίες 18.685 είναι από πολύ μικρές επιχειρήσεις, 10.371 από ελεύθερους επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, 3.430 από μικρές επιχειρήσεις και 631 από μεσαίες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Γέφυρα 1», ο υπουργός σημείωσε πως έχουν ήδη επιδοτηθεί 118.841 δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε 75.370 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ σε συνολικά έξι φάσεις πληρωμών (από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021). Μιλώντας στη Βουλή προσέθεσε πως «75.370 φυσικά πρόσωπα αντί να πληρώνουν αυτά τη δόση στην τράπεζα, την πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός». «Για πρώτη φορά επιβραβεύεται στη χώρα η συνέπεια», σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Πηγή: Ναυτεμπορική