Τράπεζες: Νέα σχέδια για πιστωτική επέκταση και αναμονή για τον Ηρακλή 3

Ακίνητα: Πακέτο παρεμβάσεων από την κυβέρνηση – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες
13 Σεπτεμβρίου, 2023
Φόρος κληρονομιάς: Ποιοι δικαιούχοι έχουν δυνατότητα για εξόφληση σε είδος
13 Σεπτεμβρίου, 2023
Δείτε τα όλα

Τράπεζες: Νέα σχέδια για πιστωτική επέκταση και αναμονή για τον Ηρακλή 3

Με το φθινόπωρο, τουλάχιστον τυπικά, να έχει μόλις ξεκινήσει, ο τραπεζικός χώρος είναι αντιμέτωπος με μια σειρά από εκκρεμότητες, προκλήσεις και νέες προσεγγίσεις, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο (πιστωτική επέκταση, επιτοκιακό περιβάλλον, τραπεζικές απάτες, Ηρακλής ΙΙΙ, πωλήσεις δανείων, πολυνομοσχέδιο με εξωδικαστικό και Φορέα, Μητρώο Πιστώσεων και άλλα θεσμικά).

13/09/2023

Με προτεραιότητα στον πελάτη, τον ιδιώτη, αλλά και την επιχείρηση, οι τράπεζες επικαιροποιούν το σχέδιο και τους ρυθμούς που θα τρέξει η πιστωτική επέκταση το αμέσως προσεχές διάστημα, προσπαθώντας να ισοσκελίσουν δύο αντίρροπές δυνάμεις: να αυξήσουν τους θετικούς ρυθμούς νέων δανείων, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κόκκινα δάνεια και να προσελκύσουν νέα πελατεία, ώστε να αντιστρέψουν σταδιακά την τάση που αναπτύχθηκε κυρίως λόγω ανόδου επιτοκίων, δηλαδή την υπερκάλυψη των νέων εκταμιεύσεων από τις πολλαπλές αποπληρωμές.

Την ίδια στιγμή, εν αναμονή της εφαρμογής του νέου νομοσχεδίου που αυστηροποιεί τις ευθύνες για τις απάτες εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών, οι τράπεζες έχουν προβεί σε τριπλές δικλείδες ασφαλείας και μάλιστα έχουν ενημερώσει πολλαπλώς την πελατεία τους, είτε μέσω ιστοσελίδων τους, είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία, είτε μέσω μηνυμάτων, είτε μέσω καμπάνιας στα καταστήματα και αλλού, προκειμένου να είναι και οι συναλλασσόμενοι alert σε φαινόμενα τραπεζικής απάτης.

Ένα από τα πιο σημαντικά εκκρεμή θέματα είναι η τύχη του Ηρακλή ΙΙΙ, του νέου προγράμματος που θα αποφασισθεί από το οικονομικό επιτελείο, σε συνεννόηση με τον SSM προκειμένου να ενταχθούν οι τρεις τιτλοποιήσεις που ήδη είχαν λάβει έγκριση επί του προηγούμενου σχήματος (Frontier IΙ της Εθνικής Τράπεζας, Sunrise III της Πειραιώς και το κοινοπρακτικό Solar) και δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν πριν τη λήξη του προγράμματος (η καθυστέρηση οφείλεται στο θέμα που προέκυψε με την απαίτηση της Eurostat να γράφονται οι εγγυήσεις στο χρέος, θέμα που στην πορεία ρυθμίστηκε).

Για την αναβίωση του Ηρακλή, μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι μη συστημικές, αλλά συστημικής σημασίας τράπεζας, καθώς τόσο η Attica Bank όσο και η Παγκρήτια έχουν μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων να εξυγιάνουν, μέσω τιτλοποιήσεων ή (αν κριθεί πολύ ακριβό) μέσω πωλήσεων. Με την ίδια ιδέα φλερτάρουν και οι συνεταιριστικές τράπεζες και πραγματικά θα ήταν μια βέλτιστη λύση για όλο το σύστημα, αν το πλαίσιο μπορούσε κάπως να τις υποστηρίξει.

Σε κάθε περίπτωση, πωλήσεις πακέτων δανειακών χαρτοφυλακίων θα δει η αγορά, με ή χωρίς εξασφαλίσεις, μεταξύ τραπεζών και funds ή και μεταξύ servicers και επενδυτών, στη δευτερογενή αγορά. Ο στόχος για περαιτέρω μείωση του δείκτη NPE και προσπάθεια σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει ενεργός και διαρκής.

Στο σύνολό του όμως το τραπεζικό σύστημα περιμένει να ρυθμισθούν και να μπουν σε κανονιστικό πλαίσιο μια άλλη σειρά θεμάτων που αφορούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές, τις ρυθμίσεις δανείων, το πτωχευτικό δίκαιο. Πτυχές ενός πολυνομοσχεδίου που θα δει η αγορά τέλη Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τον στόχο και τον προγραμματισμό.

Όπως έγραψε ήδη το powergame.gr, θεσμικά ανανεώνεται η αγορά, καθώς επίκεινται να κατοχυρωθούν νομοθετικά οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό (που θα επιταχύνει ρυθμίσεις δανείων και μειώσεις NPEs), βελτιώσεις και στο πτωχευτικό αν και τεχνικής φύσεως, το πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και φυσικά, το για πρώτη φορά ηλεκτρονικό κεντρικό μητρώο πιστώσεων που θα καταγράφει το ιδιωτικό χρέος και το πλαίσιο λειτουργίας των fintech, με την –σε ένα χρόνο από σήμερα – επέκταση των άμεσων πληρωμών στα εμπορικά καταστήματα.

Φυσικά, όλος ο ρυθμός εργασιών και οι πρωτοβουλίες είτε αφορούν νέες στρατηγικές συνεργασίες, είτε εξαγορές σε αγορές και χώρους όπου ενδιαφέρουν τον κάθε τραπεζικό όμιλο με βάση τα business plans που έχει συντάξει, κινείται πέριξ της επικείμενης έλευσης της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο περιβάλλον όλων αυτών των εξελίξεων, υπάρχει και ο παράγοντας κόστος χρήματος, που κινείται μέσα από τα νήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που θα έχει την πρώτη μετά το καλοκαίρι συνεδρίαση στα μέσα του μήνα. Αν υπερισχύσει η άποψη σφικτής νομισματικής πολιτικής, όλες οι αγορές επηρεάζονται άμεσα και οι δυσχέρειες στο κόστος χρηματοδότησης αλλάζουν τα επίπεδα των στόχων στη ζήτηση δανείων ή τις επενδύσεις.

ΠΗΓΗ: powergame.gr