Φόρος κληρονομιάς: Ποιοι δικαιούχοι έχουν δυνατότητα για εξόφληση σε είδος

Τράπεζες: Νέα σχέδια για πιστωτική επέκταση και αναμονή για τον Ηρακλή 3
13 Σεπτεμβρίου, 2023
Αναστολή πλειστηριασμών στις πληττόμενες περιοχές για δύο μήνες
13 Σεπτεμβρίου, 2023
Δείτε τα όλα

Φόρος κληρονομιάς: Ποιοι δικαιούχοι έχουν δυνατότητα για εξόφληση σε είδος

Με απόφαση του ΣτΕ οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αποφεύγοντας τυχόν πρόστιμα και προσαυξήσεις λόγω μη πληρωμής του φόρου

13/09/2023

Τη δυνατότητα ο φόρος κληρονομιάς να εξοφλείται μέσω καταβολής σε είδος επιβεβαίωσε με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ 278/2023), για την περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εξόφληση λόγω διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος κληρονομιάς μπορεί να εξοφληθεί μέσω της μεταβίβασης ακινήτου στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αποφεύγοντας τυχόν πρόστιμα και προσαυξήσεις λόγω μη πληρωμής του φόρου.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, το ακίνητο μπορεί να αποτελεί μέρος της κληρονομιαίας περιουσίας ή και να είναι κάποιο άλλο ακίνητο κυριότητας του φορολογουμένου.

Μάλιστα, στην ίδια απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι το Δημόσιο πρέπει να απέχει από πράξεις διοικητικής εκτέλεσης μέχρι ο φορολογούμενος να λάβει απάντηση σε τυχόν σχετικό ερώτημά του περί της δυνατότητας καταβολής του φόρου σε είδος.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY