Τράπεζες: Ανέκαμψε τον Ιούνιο η ζήτηση για εταιρικά δάνεια

Ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων άνω των €3,6 δισ. στο 1ο εξάμηνο από τους servicers
1 Αυγούστου, 2023
Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου παρατάθηκε η προθεσμία για την υλοποίηση παρεμβάσεων
1 Αυγούστου, 2023
Δείτε τα όλα

Τράπεζες: Ανέκαμψε τον Ιούνιο η ζήτηση για εταιρικά δάνεια

Καθαρή ροή χρηματοδότησης 1,6 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις. Εφικτοί οι στόχοι για πιστωτική επέκταση έτους, λένε οι τράπεζες. Σημαντική βοήθεια από τα προγράμματα της ΕΑΤ για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

1/08/2023

Ο πρώτος καλός μήνας από τις αρχές της χρονιάς, σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης, ήταν ο Ιούνιος καθώς ανέκαμψε η ζήτηση για δάνεια, την ώρα που δείχνει να έχει κοπάσει το κύμα αποπληρωμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις ήταν θετική, τον περασμένο μήνα, κατά 1,6 δισ. ευρώ, έναντι αρνητικής ροής 170 εκατ. ευρώ τον Μάιο (σ.σ. οι αποπληρωμές ξεπέρασαν κατά 170 εκατ. ευρώ τις νέες εκταμιεύσεις). Αν εξαιρεθούν οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, η καθαρή ροή χρηματοδότησης τον Ιούνιο άγγιξε το 1,4 δισ. ευρώ (-335 εκατ. ευρώ τον Μάιο).

Αντίστοιχη είναι η εικόνα την οποία δίνουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με στελέχη εταιρικών χορηγήσεων, τον Ιούνιο η πιστωτική επέκταση στον κλάδο ξεπέρασε τις προσδοκίες, συμβάλλοντας, ώστε οι τράπεζες να κλείσουν το πρώτο εξάμηνο με θετικά νούμερα για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες.

Η τάση δεν έχει αναστραφεί τον Ιούλιο, εξέλιξη που διατηρεί «ζωντανούς» τους στόχους πιστωτικής επέκτασης της φετινής χρονιάς. Η αναθεωρημένη καθοδήγηση της Πειραιώς προβλέπει, φέτος, πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η Εθνική έχει θέσει άτυπα τον πήχη στο 1,4 δισ. ευρώ. Alpha και Eurobank παρείχαν πιο γενική καθοδήγηση για τις εν Ελλάδι επιδόσεις τους.

Κατά τη διάρκεια του δύσκολου πρώτου εξαμήνου, σημαντική βοήθεια παρείχαν στη συντήρηση θετικής ροής χρηματοδότησης τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της TτΕ, σε 5,8% τον Ιούνιο, έναντι 6,7% τον Μάιο.

Τον Ιούνιο διαπιστώθηκε αύξηση των καταθέσεων από μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις κατά 2,4 δισ. ευρώ, ενδεικτικό ότι κόπασε η τάση αποπληρωμών δανείων από ομίλους με ισχυρό ταμείο ή/και ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της TτΕ έδειξαν επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού επέκτασης των τραπεζικών πιστώσεων για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, με την κεντρική τράπεζα να εκτιμά ότι η ήπια επιβράδυνση θα συνεχισθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

ΠΗΓΗ: EURO2DAY.GR