Τι προτείνουν οι τράπεζες για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls

31 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
22 Μαΐου, 2017
Παράταση για σχέδια που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011
26 Μαΐου, 2017
Δείτε τα όλα

Τι προτείνουν οι τράπεζες για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls

[:el]25/05/2017

Αύξηση της δυνατότητας αναλήψεων από το “νέο χρήμα”, αλλά και αύξηση κατά 30 ευρώ στο εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών, μεγαλύτερη ευχέρεια στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό για τις επιχειρήσεις και δυνατότητα στο άνοιγμα νέων λογαριασμών, περιλαμβάνουν οι νέες προτάσεις των τραπεζών για το επόμενο βήμα χαλάρωσης των capital controls.

Οι προτάσεις των τραπεζών συμφωνήθηκαν προχθές στην ΕΕΤ και έχουν αποσταλεί στην ΤτΕ προκειμένου να τις αξιολογήσει και να κινηθεί αναλόγως στο πλαίσιο του μη δεσμευτικού οδικού χάρτη που έχει καταρτίσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες εκτιμούν ως κομβικής σημασίας τη μεγαλύτερη χαλάρωση των περιορισμών για το “νέο χρήμα”, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών στο 60% από 30% που ισχύει σήμερα, από ποσά που πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων στις ελληνικές τράπεζες από τράπεζες του εξωτερικού.

Παράλληλα, οι τράπεζες προτείνουν και αύξηση στο εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών στα 450 από 420 σήμερα. Ειδικότερα, προτείνουν να τροποποιηθεί ο περιορισμός που ισχύει σήμερα για αναλήψεις 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες και να επιτραπεί σωρευτική ανάληψη έως 1.800 ευρώ μέσα σε διάστημα ενός ημερολογιακού μήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζητείται επίσης να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών μέχρι του 10% του πιστωτικού ορίου λογαριασμού που συνδέεται με την “Κάρτα του Αγρότη”.

Ελάφρυνση των περιορισμών ζητούν οι τράπεζες και στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Ειδικότερα, ζητούν να επιτρέπεται η προσθήκη συνδικαιούχων σε υφιστάμενους λογαριασμούς ακόμα και στην περίπτωση που δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) από την τράπεζα, καθώς επίσης να μπορούν να ενεργοποιηθούν αδρανείς λογαριασμοί. Οι τράπεζες προτείνουν μάλιστα να επιτραπεί και το άνοιγμα λογαριασμού για ανήλικους δικαιούχους, αν ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν ήδη λογαριασμό σε τράπεζα με έδρα στην Ελλάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ανήλικος να μπορεί να μπει στο λογαριασμό ως συνδικαιούχος.

Οι τράπεζες ζητούν, τέλος, μεγαλύτερη ευελιξία για τις εγκρίσεις και μεταφορές κεφαλαίων από φυσικά και νομικά πρόσωπα στο εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Ζητούν έτσι να διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο καταστημάτων των τραπεζών συναλλαγές προς το εξωτερικό που δεν υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ η καθεμία, ανά πελάτη και ανά ημέρα. Οι συναλλαγές αυτές θα μπορούν να διεκπεραιώνονται και μέσω internet banking, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλόμενου και θα υπολογίζονται στο εβδομαδιαίο όριο που θέτει η Επιτροπή Έγκρισης Συναλλαγών για κάθε τράπεζα.

Πηγή: Capital.gr[:]