Τι ισχύει σχετικά με τα δημοσιεύματα περί "παγώματος" του ΕΣΠΑ.

Τι ισχύει με τα δημοσιεύματα περί "παγώματος" του ΕΣΠΑ.
19 Μαρτίου, 2015
Από σήμερα έως και τις 27 Μαρτίου η "ρύθμιση εξπρές" των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
20 Μαρτίου, 2015
Δείτε τα όλα

Τι ισχύει σχετικά με τα δημοσιεύματα περί "παγώματος" του ΕΣΠΑ.

19/3/2015

Αναστάτωση προκάλεσε στις επιχειρήσεις δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”, σύμφωνα με πληροφορίες του οποίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναστείλει τη χρηματοδότηση για το ΕΣΠΑ. Το ρεπορτάζ δεν κατονόμαζε πηγές, αλλά εμφάνιζε τις κοινοτικές υπηρεσίες να έχουν ενημερώσει διά της υπηρεσιακής οδού τις ελληνικές αρχές ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ (6 δισ. ευρώ της τρέχουσας περιόδου και 19 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020).

Ο συντάκτης του άρθρου υποστήριξε ότι οι λόγοι που προέβαλλαν οι κοινοτικοί αρμόδιοι ήταν προσχηματικοί, στο πλαίσιο της γενικότερης διαπραγμάτευσης των ημερών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι επικαλέστηκαν αρχικά την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος, κατόπιν την ανάγκη δίωξης στελεχών της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων για διαφθορά ή ακόμα και την ανυπαρξία Αναπτυξιακού Νόμου.

Η παραφιλολογία φούντωσε μέσα στην εβδομάδα και έφτασε να συναρτά το ΕΣΠΑ με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το “πάγωμά” του με την πιθανότητα grexit. Εν τω μεταξύ, παράλληλη αρθρογραφία εμφάνιζε την κοινοτική πλευρά διστακτική να εγκρίνει τα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Η Box Mind δεν είναι σε θέση να διασταυρώσει, να ελέγξει, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα, μπορεί ωστόσο να αξιολογήσει τα ισχύοντα δεδομένα:

 • Τα ελληνικά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 έχουν πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήδη από πριν την εκπνοή του 2014.
 • Οι πληρωμές έχουν μεν διακοπεί για προγράμματα που απαιτούν εθνική συμμετοχή (πχ Εκοικονομώ) αλλά συνεχίζονται κανονικά για προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως η “Ενίσχυση των ΜμΕ“.
 • Η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ δεν έχει καμία σχέση με το νόμισμα κάθε χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι δεν ανήκει στη Ζώνη του Ευρώ, έχει κανονικά το δικό του Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.
 • Οι Διαχειριστικές Αρχές, η οργάνωση και η δομή της διεκπεραίωσης των Προγραμμάτων ρυθμίζονται από κάθε χώρα ξεχωριστά και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Πέραν αυτών, το δημοσίευμα διαψεύστηκε κατηγορηματικά, τόσο από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας κ. Γιώργο Σταθάκη και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά και από τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνο Καρβούνη.

  Συγκεκριμένα, με δήλωσή του ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα παραπλανούν την κοινή γνώμη και το επενδυτικό κοινό», και «Οι πληροφορίες περί «παγώματος» του ΕΣΠΑ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι παντελώς ανυπόστατες». Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι «στις 26 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο τα θέματα που αφορούν στην ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 όσο και στις διαδικασίες έγκαιρης ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2014–2020», ενώ διαβεβαίωσε ότι «Η συνεργασία με τους εκπροσώπους της ΕΕ, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης, ήταν παραγωγικότατη και σε άριστο κλίμα και βεβαίως από καμία πλευρά δεν τέθηκαν ζητήματα “παγώματος” ή αναστολής πληρωμών του ΕΣΠΑ».

  Αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου σε Δελτίο Τύπου αναφέρουν ότι «τον τελευταίο μήνα δόθηκε άμεση προτεραιότητα και έχουν υπογραφεί κατανομές πληρωμών ύψους 275 εκατομμυρίων ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ενίσχυση της αγοράς», αλλά και ότι «δεν υπάρχει κανένα “πάγωμα” αλλά υλοποιούνται οι χρηματορροές που είχε καθορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

  Τέλος, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε κατηγορηματικά ότι: «Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν υπάρχουν διακοπές, αναστολές ή οποιοδήποτε είδος “παγώματος” πληρωμών για την Ελλάδα».

  Εδώ όλες οι Ανακοινώσεις:
  Του Υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη.
  Του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας.
  Του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνου Καρβούνη.