Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις – Πότε ανοίγει το Τaxisnet

Ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων για εταιρείες logistics
18 Φεβρουαρίου, 2022
Τα 10 «βήματα» για υπολογισμό του εισοδήματος βάσει των τεκμηρίων
18 Φεβρουαρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις – Πότε ανοίγει το Τaxisnet

18/02/2022

Ανοίγει η αυλαία τον Μάρτιο για τις φορολογικές δηλώσεις με τους περισσότερους φορείς ήδη να έχουν στείλει τα στοιχεία που απαιτούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Από τα τέλη Μαρτίου φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022.

Όσοι φορείς και λογιστήρια επιχειρήσεων δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα στοιχεία, θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου με ηλεκτρονικό τρόπο. Αλλαγές όμως έρχονται και στον αριθμό των δόσεων. Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης όπως προαναφέρθηκε από 31 Ιουλίου 2022 προκειμένου να δοθούν ταμειακές ανάσες στους φορολογούμενους στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και να μπει φρένο στο κύμα των απλήρωτων φόρων. Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν σκαρφαλώσει στα 110 δισ. ευρώ.

Πάντως, μέχρι τον Μάρτιο όταν και θα ανοίξει το taxisnet, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με τα τεκμήρια και τις αποδείξεις για όσους είχαν πληγεί το προηγούμενο έτος. Αν και ουδείς εκ του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείει να εξαιρεθούν οι πληγέντες, ωστόσο, εκτιμούν ότι τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις τράπεζες δείχνουν ότι κάτι δεν είναι απαραίτητο Σε κάθε περίπτωση αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι ρυθμίσεις για τις αποδείξεις και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα επανεξεταστούν τον Φεβρουάριο πριν δηλαδή ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων και εφόσον υπάρχει ουσιαστικός λόγο θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτα, e-banking κ.λπ.) θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις με βάση τη φορολογική νομοθεσία θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που λείπουν. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πραγματοποίησε ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 3.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει φέτος επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 10% του ετησίου εισοδήματός του, δηλαδή 330 ευρώ (22% x 10% x 15.000 ευρώ).
  2. Τεκμήρια: Οι φορολογούμενοι που δεν θα δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τα αναχρονιστικά τεκμήρια. Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων, είναι οι ακόλουθες:

– Οι κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

– Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.

– Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

– Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

– Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

– Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

Πηγή: Capital.gr