Θρίλερ με τα «κόκκινα» δάνεια: Κούρεμα καταθέσεων;

Εντός 15 ημερών η ρύθμιση για τις 100 δόσεις.
26 Σεπτεμβρίου, 2016
Προ των πυλών 15 νέες φορολογικές παρεμβάσεις
28 Σεπτεμβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Θρίλερ με τα «κόκκινα» δάνεια: Κούρεμα καταθέσεων;

[:el]28/9/2016

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τις ελληνικές τράπεζες στις οποίες το επόμενο διάστημα δίνεται η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων κι αν αυτή χαθεί τότε ο κίνδυνος για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση σε περιβάλλον bail in, δηλαδή με κούρεμα των καταθέσεων, θα είναι ορατός.

Γι’ αυτό και γίνεται σαφές από το SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) στις ελληνικές συστημικές τράπεζες σε όλους τους τόνους, ότι πρέπει να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων άμεσα, για να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Και όλοι πιέζουν: τα διεθνή funds, που έχουν επενδύσει στις τράπεζες ζητούν να γίνουν κινήσεις διαχείρισης που θα αποδώσουν στις ίδιες τις τράπεζες σε επίπεδο κερδοφορίας και άρα σε επίπεδο αποτιμήσεων και την ίδια στιγμή τα funds- «κοράκια» είναι έτοιμα να «διευκολύνουν» και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αγοράζοντας τα προς πώληση δάνεια, όμως σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι τράπεζες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στις ζημιές της πώλησης φθηνά και τον κίνδυνο μιας αποτυχίας πώλησης που θα φέρει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης και κούρεμα

Γιατί μπορεί ο SSM να απαιτεί τη μείωση του στοκ των «κόκκινων» δανείων κατά 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, όμως με την πώληση τους σε τιμές όσο-όσο θα φέρουν ζημίες στους ισολογισμούς.

Ωστόσο όλοι πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση, οι επόπτες, SSM και ΤτΕ, θέλουν αποκλιμάκωση των NPLs (δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων) σε γοργούς ρυθμούς, οι μέτοχοι θέλουν υψηλές αποδόσεις για να αντισταθμίσουν το ρίσκο της επένδυσής τους, τα funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια θέλουν πωλήσεις – φθηνά και άμεσα, βιώσιμοι επιχειρηματίες ζητούν αναδιαρθρώσεις και κλείσιμο όσων νοθεύουν τον ανταγωνισμό, εργαζόμενοι χρειάζονται τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Και σε όλα αυτά προστίθεται και η απειλή για ένα bail in αν δεν τα καταφέρουν.

Και όσο οι μήνες περνούν και τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ο κίνδυνος για bank run ακόμη και με capital controls αυξάνεται, το όνειρο της ανάκαμψης παραμένει μακριά ενώ θα παραταθεί η ισχύς των capital controls και θα απομακρυνθεί η πρόσβαση στις αγορές.

Κομισιόν-κυβέρνηση: Παίζουν την κολοκυθιά

Κι ενώ το κουβάρι των «κόκκινων» δανείων δεν έχει αρχίσει να ξετυλίγεται, λίγο πριν ξεκινήσει το τσουνάμι των πωλήσεών τους στην αγορά, Κομισιόν και κυβέρνηση… αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είχε την ιδέα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, σε απαντητική επιστολή του προς δικηγόρο-εκπρόσωπο δανειοληπτών σημειώνει πως η πώληση των δανείων σε funds ήταν ελληνική πρόταση και όχι προαπαιτούμενο των θεσμών.

Σε απάντηση δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ στα ΜΜΕ σχετικά με το δικαίωμα του οφειλέτη να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν καταλήξει στα funds, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, επισήμαναν τα εξής: «Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξ’ αρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στη συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη.

«Η απελευθέρωση της αγοράς των “κόκκινων” δανείων ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου. Συνεπώς οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά από δημοσίευμα ότι ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να μη δίνεται πρώτα στους δανειολήπτες η δυνατότητα να αγοράσουν οι ίδιοι τα «κόκκινα» δάνειά τους πριν τα πουλήσουν οι τράπεζες.

«Μετά τη διαπραγμάτευση που κάναμε ισχύουν τα εξής: Πριν πουλήσει το δάνειο η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει προσφορά στον δανειολήπτη τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Συνεπώς υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για το θέμα αυτό. Παραπλανητική πληροφορία είναι ότι ισχύει στην Κύπρο. Δεν ισχύει στην Κύπρο. Στην Κύπρο ισχύει ότι ισχύει και στην Ελλάδα με αυτή τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει. Ο κώδικας δεοντολογίας που φτιάξαμε κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι ρητά η επαναγορά δανείων είναι δυνατή και σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία. Νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι μάλλον παραπλανητική».

 

Πηγή: Newsbomb.gr[:]