Τα 11 συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που διογκώνουν τον ΕΝΦΙΑ – Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι διορθώσεις

Όσοι εντάχθηκαν στο Νόμο Κατσέλη και πάλι στα Ειρηνοδικεία
23 Οκτωβρίου, 2015
ΕΣΠΑ 2014-2020: Τι πρέπει να κάνετε για να ενταχθείτε
23 Οκτωβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Τα 11 συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που διογκώνουν τον ΕΝΦΙΑ – Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι διορθώσεις

[:el]23/10/2015

Να διορθώσουν τα λάθη στο Ε9 χωρίς πρόστιμο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2014 θα μπορούν οι φορολογούμενοι, αλλά εν τω μεταξύ θα πρέπει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και εάν ο υπολογισμός του έχει γίνει με λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία.

Αυτό επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι όπου υπήρχαν ελλείψεις ή αμφιβολίες στα στοιχεία του ΕΝΦΙΑ, ο υπολογισμός έγινε σε βάρος του φορολογούμενου.
Σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται οι περιπτώσεις 11 συνηθισμένων λαθών που εντοπίστηκαν και ο τρόπος με τον οποίο υπολογίστηκε ο φόρος.

 1. 1. ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει «κατά πλήρη κυριότητα» στο φορολογούμενο, ακόμα και αν έχει δηλωθεί επικαρπία, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό!
  2. ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, ελήφθη σαν δεδομένο ποσοστό συνιδιοκτησίας εκατό τοις εκατό (100%).
  3. ΟΡΟΦΟΙ Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο (6ο) όροφο, όπου εφαρμόζεται ο πιο υψηλός συντελεστής φορολόγησης.
 2. 4. ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.
  5. ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.
  6. ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η υψηλότερη  Αρχική Βασική Αξία γης (ΑΒΑ) του νομού όπου ανήκει, για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.
  7. ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από νομό και δήμο, λαμβάνεται κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή ΕΒΑ του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων
 3. 8. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία, προσδίδοντας έτσι στο αγροτεμάχιο, αξία οικοπέδου!
 4. 9. ΠΡΟΣΟΨΗΣ Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό, δηλαδή το μεγαλύτερο δυνατό φόρο.
  10. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν περισσότερες των μια ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου (Σ Οικ.), συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαμβάνονται αυτοί, από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.
  11. ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ 1923 Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, για τον υπολογισμό του «ΣΟ τελικό» ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9.

[:]