Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες

Παράταση στον αναπτυξιακό νόμο
15 Δεκεμβρίου, 2016
Σε ισχύ ο νέος νόμος για την απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων
15 Δεκεμβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες

[:el]15/12/2016

Υπογράφηκε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου η σύμβαση χρηματοδότησης του έργου «European Network for Early Warning and for Support to Enterprises and Second Starters» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο που αποσκοπεί στην υποστήριξη επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, στην έγκαιρη προειδοποίηση ώστε να αποτρέπεται η βίαιη πτώχευση και στην ενθάρρυνση της δεύτερης ευκαιρίας για την επανεκκίνηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όπως γνωστοποίησε Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), το έργο αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες τους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 φορείς δημόσιοι και ιδιωτικοί από επτά Ευρωπαϊκές Χώρες  (Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα). Θα λειτουργήσει μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COSME για μία τριετία, κατά το διάστημα Ιανουάριος 2017 – Δεκέμβριος 2019. Από την Ελλάδα στο Δίκτυο αυτό συμμετέχουν ως εταίροι το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Σκοπός του Δικτύου είναι:

α) Να δημιουργηθεί η μεθοδολογία και τα εργαλεία που αφορούν στην διαβάθμιση του επιχειρηματικού κινδύνου και την έγκαιρη προειδοποίηση των επιχειρήσεων σε κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, θα διατυπωθούν προτάσεις πολιτικής – συστάσεις σε επίπεδα εθνικά αλλά και αρμοδίων Διευθύνσεων της Ε.Ε., με σκοπό να δρομολογήσουν την αντιμετώπιση του προβλήματος των επιχειρήσεων σε κρίση.

β) Παράλληλα στην Ελλάδα θα υλοποιηθεί μια πιλοτική εφαρμογή υποστήριξης 700 επιχειρήσεων. Η ανατροφοδότηση από την πιλοτική αυτή εφαρμογή, θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για την δημιουργία συστάσεων και προτάσεων πολιτικής.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση με τον συντονιστή του προγράμματος κ. Soren Boutrup (Υπουργείο Ανάπτυξης της Δανίας) με τον Πρόεδρο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά όσο και πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη  Χατζηθεοδοσίου. Στις συναντήσεις που ακολούθησαν στο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, φορείς της αγοράς και μέντορες με σημαντική επιχειρηματική εμπειρία.

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους (2017).

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]