Στο κατώφλι της καταγγελίας δάνεια 13,3 δισ. ευρώ!


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Όλες οι παρεμβάσεις στη φορολογία (2019)
23 Νοεμβρίου, 2018
Νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» προϋπολογισμού 200 εκατ.
27 Νοεμβρίου, 2018
Δείτε τα όλα

Στο κατώφλι της καταγγελίας δάνεια 13,3 δισ. ευρώ!


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

23/11/2018

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες. Δεν τηρούνται από τους δανειολήπτες πολλές από τις ρυθμίσεις που έγιναν. Πονοκέφαλος τα στεγαστικά.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1%, ήτοι 880 εκατ. ευρώ -μέσα σε έξι μήνες-, τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες.

Στην έκθεση επισκόπησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναφέρεται πως «προβληματίζει το γεγονός ότι επιδεινώθηκε ο λόγος των ανοιγμάτων τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές)».

Συγκεκριμένα, το ποσοστό τους το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανήλθε σε 13,3% έναντι 12,3%, τον Δεκέμβριο του 2017. Η επιδείνωση αυτή αποδίδεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στην αδυναμία μεγάλου ποσοστού των νοικοκυριών να αντεπεξέλθει στο σύνολο των υποχρεώσεων (εφορία, οικογενειακές υποχρεώσεις).

«Κλωτσάνε» οι ρυθμίσεις

Ανησυχία προκαλεί, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2018 οι ροές εντός του ισολογισμού των τραπεζών από τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα προς τα μη εξυπηρετούμενα (δείκτης αθέτησης – default rate) ήταν υψηλότερες των ροών από τα μη εξυπηρετούμενα προς τα εξυπηρετούμενα (δείκτης εξυγίανσης – cure rate).

Ειδικότερα, το β’ τρίμηνο του 2018 οι καθαρές ροές διαμορφώθηκαν σε -0,6 δισ. ευρώ, με τον δείκτη εξυγίανσης να ανέρχεται στο τέλος Ιουνίου 2018 σε 1,8% και τον δείκτη αθέτησης σε 2,3%. Τα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με την έκθεση, συνεχίζουν να προσανατολίζονται στην υλοποίηση μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, με έμφαση στην επιμήκυνση διάρκειας του χρόνου αποπληρωμής, όπως αποτυπώνεται στη διαχρονική αύξηση των εν λόγω ρυθμίσεων κατά τα τελευταία έτη. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και στο α’ εξάμηνο του 2018, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών.

13,5 δισ. στο… κατώφλι της καταγγελίας!

Τα ανοίγματα σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) συνέχισαν την πτωτική τους πορεία κατά το α’ εξάμηνο του 2018 και ανήλθαν σε 19,9 δισ. ευρώ (22% των NPEs), σημειώνοντας μείωση κατά 8,4% σε σχέση με το τέλος του 2017.

Παρ’ όλα αυτά επισημαίνεται ότι το 68,1% των NPEs, ήτοι 13,5 δισ. ευρώ, που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους και αποτελούν απαιτήσεις οι οποίες εν δυνάμει θα καταγγελθούν στο άμεσο μέλλον.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνεται σε 74,1% και για τα επιχειρηματικά σε 64,2%, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου, το ποσοστό διαμορφώνεται σε 79,4%. Διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω ποσοστά είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα στο τέλος του 2017. Συνολικά, τα καταγγελμένα δάνεια ανέρχονται σε 46% των NPEs, τα οποία το α’ εξάμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν στα 41,2 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,2% σε σχέση με το τέλος του 2017, κυρίως λόγω της διαγραφής καταγγελμένων απαιτήσεων ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Πρωταθλητής ο τουρισμός

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχίζει να προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό -40%- μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική του πορεία αλλά και τη διευρυνόμενη συμβολή του στο ΑΕΠ.

Η υιοθέτηση πρόσθετων εργαλείων, κατάλληλων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την οικονομική ανάπτυξη, την επιστροφή στην κανονικότητα και την εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ταυτόχρονα, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι, παρά τη διαφαινόμενη επίτευξη ισορροπίας, στο τέλος του 2017, μεταξύ των καθαρών ροών από εξυπηρετούμενα προς NPEs, του δείκτη αθέτησης (default rate) και αντίστοιχα του δείκτη εξυγίανσης (cure rate), η ισορροπία αυτή έχει σαφώς διαταραχθεί εκ νέου. Συνεπώς, η επίλυση του προβλήματος της αποτελεσματικής διαχείρισης των NPEs απαιτεί πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς μείωσής τους, δεδομένου ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει τον υφεσιακό της κύκλο και η περίοδος ανάκαμψης απαιτεί την αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατοτήτων του τραπεζικού συστήματος, τονίζει η TτE.

Πηγή: Euro2day.gr