Σε ποιους κλάδους γίνεται υποχρεωτική η χρήση POS

ΕΣΠΑ 2021–27: Ένα δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση
30 Σεπτεμβρίου, 2022
Πώς θα γίνει η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον e-ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια
7 Οκτωβρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Σε ποιους κλάδους γίνεται υποχρεωτική η χρήση POS

07/10/2022

Αλλάζει άρδην η λειτουργία της αγοράς σε τρεις μήνες, καθώς από το 2023 εκατοντάδες κλάδοι και επαγγελματίες υποχρεούνται να χρησιμοποιούν POS.

Τα μηχανήματα υποδοχής πιστωτικών καρτών πρέπει να εγκατασταθούν σε λαϊκές, ιχθυοπωλεία, ανθοπωλεία κ.λπ., αλλά και να τα χρησιμοποιούν ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά., προκειμένου η εφορία να γνωρίζει αυθημερόν τις εισπράξεις, ενώ ο έλεγχος και οι διασταυρώσεις στοιχείων σε όλο το φάσμα των συναλλαγών θα είναι καθημερινός από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν αυξάνεται μόνο ο αριθμός των επαγγελματιών που υποχρεούνται στη χρήση των POS, αλλά για σχεδόν όλη την αγορά καθίσταται υποχρεωτική η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ώστε η απόδειξη λιανικής πώλησης να εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη των POS.

Χτύπημα στη φοροδιαφυγή

Στόχος της εν λόγω κίνησης του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής ή φοροκλοπής, ειδικά στο σκέλος του ΦΠΑ, καθώς σήμερα πολλές είναι οι επιχειρήσεις που ενώ δέχονται συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν αυτόματα και την απόδειξη λιανικής πώλησης.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η ΑΑΔΕ αυξάνει διαρκώς τα επαγγέλματα που πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω POS, αλλά και τις υπηρεσίες που υποχρεωτικά θα έχουν τερματικό μηχάνημα υποδοχής καρτών για τις όποιες συναλλαγές τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι με το νέο σύστημα «διασύνδεση συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS)», τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, γεγονός που σημαίνει ότι για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής, αλλά το ποσό να βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Πηγή: Ναυτεμπορική