Ρύθμιση χρεών στα Ταμεία με δόσεις ανάλογα με τις δυνατότητες των οφειλετών

Παράταση για σχέδια που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011
26 Μαΐου, 2017
Οι μεγάλες ανατροπές για επιχειρήσεις και επαγγελματίες
26 Μαΐου, 2017
Δείτε τα όλα

Ρύθμιση χρεών στα Ταμεία με δόσεις ανάλογα με τις δυνατότητες των οφειλετών

[:el]26/05/2017

Θα αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τη σχεδιαζόμενη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι δόσεις θα καθορίζεται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών.

Αυτό ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος , μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Πετρόπουλος γνωστοποίησε πως θα υπάρξει και “κούρεμα” στις προσαυξήσεις, αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων.

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως ” με κατηγορηματικό τρόπο” πως η δυνατότητα ρύθμισης “θα προσφέρεται σε εκείνους που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές”. Δηλαδή ” οι ρυθμίσεις οφειλών θα γίνουν, αλλά θα γίνουν στο μέγεθος (σ.σ. Στις δυνατότητες) του καθενός, στον τρόπο που κανείς μπορεί πραγματικά να ανταποκρίνεται σε αυτές τις οφειλές”. Μ΄άλλα λόγια “κάποιος που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει σε 5 δόσεις δε θα επιτραπεί από το σύστημα να πάει στις 120 δόσεις. Θα υπάρχει και κούρεμα των προσαυξήσεων, όσο πιο πολλές δόσεις υπάρχουν σε κάποιον, τόσο λιγότερο κούρεμα θα έχει. Θα υπάρχει σε προσδιορισμένο τρόπο που το σύστημα μέσα από αλγορίθμους θα βγάζει στον κάθε οφειλέτη” διευκρίνισε.

Κατά τα άλλα , ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε πως “δεν υπάρχει περίπτωση για μειώσεις 40 και 45%, δεν μπορεί να γίνει αυτό, λόγω του νόμου που προβλέπει την καταβολή της σχετικής διαφοράς” σχετικά με το νέο σύστημα απονομής συντάξεων σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

“Έχουμε προβλέψει στον νόμο, ότι σε περίπτωση που η μείωση υπερβαίνει το 20%, θα καταβάλλεται το 50% της διαφοράς στον συνταξιούχο, που συνταξιοδοτείται με τους νέους όρους και επομένως δεν είναι αληθές ότι πάμε σε 40% μειώσεις, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μετά το 2019 προβλέπεται η διάταξη του νόμου, που μιλάει για περικοπή της προσωπικής διαφοράς, η οποία όμως δε θα υπερβαίνει το 18% της σύνταξης” ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, που με επίκληση των εκθέσεων του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων “ΗΛΙΟΣ” αναφέρονταν σε 1,2 εκατ. συντάξεις κάτω των 500 ευρώ, ο υφυπουργός διευκρίνισε: “Αν δει κανείς με προσοχή και τα προηγούμενα δεδομένα, τέτοια νούμερα δεν υπάρχουν […] Οι αγρότες παίρνουν κάτω από 500 ευρώ, δεν είναι νέες συντάξεις αυτές, εκεί εντάσσονται και οι συντάξεις χηρείας, οι οποίες ήταν μικρές, οι συντάξεις αναπηρικές, οι οποίες ήταν μικρές, δεν πρόκειται για μία μεταβολή των συντάξεων στον παρόντα χρόνο, που οδηγεί σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, είναι ήδη καταγεγραμμένες από παλιά οι συντάξεις αυτού του ύψους και δεν πρόκειται για μία μείωση η οποία επήλθε τώρα”. Σε ό,τι αφορά τις εισφορές για τα βαρέα και ανθυγιεινά σημείωσε ότι “η παραπάνω εισφορά δεν προσαυξάνει τη σύνταξη, μειώνει τον χρόνο αποχώρησης, βγαίνει κανείς νωρίτερα με πλήρη σύνταξη από ό,τι βγαίνουν άλλοι συνταξιούχοι”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει υστέρηση στην είσπραξη εισφορών από τον ΕΦΚΑ ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε: “Πρέπει να τελειώσει η περίοδος του εξαμήνου, για να κάνουμε μία πιο ορθή αποτίμηση, αν και στο α’ τρίμηνο είχαμε ένα καλό επίτευγμα”. “Υπάρχουν εισφορές οι οποίες ακόμη δεν έχουν καταβληθεί, διότι οι χρονικές προθεσμίες που έχουν τεθεί, παρατάθηκαν […] Το α’ τρίμηνο του 2017 εισπράξαμε εισφορές από 322.000 αγρότες, σε σύνολο 512.000, ενώ στο εξάμηνο του 2016 είχαμε εισπράξει εισφορές μόνο από 296.000” ανέφερε.

Πηγή: Capital.gr[:]