Πρόβλημα τα NPEs του ευρωπαϊκού Νότου

Μάχη στα στεγαστικά ενόψει αύξησης επιτοκίων – Τα στοιχεία Ιουνίου
22 Ιουλίου, 2022
Σε αναμονή των τραπεζικών αποτελεσμάτων-Οι εκτιμήσεις για τα κόκκινα δάνεια
22 Ιουλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Πρόβλημα τα NPEs του ευρωπαϊκού Νότου

22/07/2022

Μεγάλο προβληματισμό εκφράζουν οι διεθνείς οίκοι για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, καθώς ο ευρωπαϊκός Νότος για μια σειρά από λόγους φαίνεται επιρρεπής.

Πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley δημιούργησε μάλλον διευρυμένες ανησυχίες σε ό,τι αφορά την Ιταλία για το θέμα αυτό, καθώς η γείτονα ήταν μια από τις χώρες που υπέφερε όπως και εμείς με το θέμα των NPEs. Συγχρόνως, από εκείνην η χώρα μας εμπνεύστηκε και εφάρμοσε τον «Ηρακλή». Παραλλήλως, οι ιταλικές τράπεζες πέρα από τη σημαντική συγκέντρωση της αγοράς συνεχίζουν να έχουν βίο παράλληλο με τις δικές μας. Σύμφωνα λοιπόν με την πρόσφατη αυτή έκθεση, οι αναλυτές αναμένουν έως και 30-50 δισ. ευρώ νέων ακαθάριστων ροών κόκκινων δανείων.

Υποθέτοντας ότι τα ποσοστά αθέτησης είναι διπλάσια σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, υπολογίζεται πως τα νέα ακαθάριστα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 30-50 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, μια αύξηση περίπου 40%-60% του τρέχοντος αποθέματος. Μεταξύ νέων ροών NPLs και μετάβασης του σταδίου σε επισφαλή δάνεια, οι απώλειες δανείων φθάνουν τις 60-90 μονάδες βάσης το 2023-24 κάτι το οποίο θεωρείται ως μια σημαντική υπόθεση σε ότι αφορά τον διεθνή οίκο.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας λοιπόν, οι τράπεζες εκτιμούν πως τα πρώτα δεδομένα θα αρχίσουν να εμφανίζονται το τρίτο τρίμηνο. Εκτιμούν επίσης πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα ανέβουν λίγο και σταδιακά. Εν τούτοις, οι τραπεζίτες αναμένουν τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, της τάξης των 5 έως 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% των ενήμερων δανείων του χαρτοφυλακίου που φθάνει τα 100 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν το ερχόμενο έτος.

Τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά αφορούν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα και όχι τις επιχειρήσεις.

Πηγή: Ναυτεμπορική