Προγράμματα επιδότησης για το 2023 – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νέο πρόγραμμα για την ένταξη 3.000 πρώην μακροχρόνια ανέργων στον ιδιωτικό τομέα
3 Φεβρουαρίου, 2023
Έξυπνη μεταποίηση: Στην τελική ευθεία η υποβολή αιτήσεων
3 Φεβρουαρίου, 2023
Δείτε τα όλα

Προγράμματα επιδότησης για το 2023 – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

03/02/2023

Εντός του 2023, αναμένεται να ξεδιπλωθεί ολόκληρη η παλέτα δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως και του νέου ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησης νέων προγραμμάτων.

Η τρέχουσα περίοδος χαρακτηρίζεται από την προδημοσίευση σημαντικών δράσεων που αναμένεται να προκηρυχθούν άμεσα. Με αυτή τη λογική, παρουσιάζει σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στην οποία οι δράσεις που έτρεξαν ήταν εξαιρετικά περιορισμένες και δεν απευθύνονταν σε μεγάλο αριθμό δυνητικών δικαιούχων.

Μεγάλο ενδιαφέρον εκφράζεται από μικρομεσαίες εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις, για την επανάληψη πολύ επιτυχημένων δράσεων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, που υποστήριζαν με ολοκληρωμένο τρόπο τους συγκεκριμένους κλάδους. Δυστυχώς, στο δημοσιευμένο προγραμματισμό δράσεων για το 2023 δεν έχουν μέχρι στιγμής περιληφθεί κλαδικά προγράμματα, αλλά μόνο οριζόντιες δράσεις με κύρια εστίαση στους πυλώνες ΤΑΑ, που αφορούν ενεργειακή εξοικονόμηση και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ειδικότερα, κάποιες δράσεις που, πιθανώς, θα μας απασχολήσουν εντός της χρονιάς είναι οι ακόλουθες:

– 2ος κύκλος υποβολών Αναπτυξιακού Νόμου 4887, καθεστώς Τουρισμού, το οποίο αναμένεται την άνοιξη, χωρίς να έχουμε σαφή ημερομηνία.

– 1ος κύκλος υποβολών Αναπτυξιακού Νόμου 4887, καθεστώς Σύνθετων Τουριστικών επενδύσεων, χωρίς να έχουμε σαφή ημερομηνία.

– Εξοικονομώ Τουριστικών Επιχειρήσεων, για την οποία υπάρχει προδημοσίευση κα αναμένεται σύντομα η προκήρυξη.

– Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων, υπάρχει προδημοσίευση αναμένεται σύντομα η προκήρυξη (οριζόντια δράση για όλους του κλάδους).

– Πράσινη Μετάβαση, για την οποία υπάρχει προδημοσίευση και αναμένεται σύντομα η προκήρυξη (οριζόντια δράση για όλους του κλάδους).

– 2ος κύκλος υποβολών Αναπτυξιακού Νόμου 4887, καθεστώς Αγροδιατροφής.

– 2ος κύκλος υποβολών Αναπτυξιακού Νόμου 4887, καθεστώς Μεταποίησης & Εφοδιαστικής αλυσίδας

Κάποιες από τις παραπάνω δράσεις είναι σχεδόν σίγουρο πως θα μας απασχολήσουν την τρέχουσα χρονιά, ενώ για κάποιες άλλες το τοπίο είναι πιο θολό. Σίγουρα όλα θα κριθούν από τον προγραμματισμό και τις εξελίξεις που θα προκύψουν εντός του 2023.

Πηγή: Ναυτεμπορική