Πρεμιέρα για το β’ κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου

Εξωδικαστικός: Ποιοι εντάσσονται στις 120 δόσεις
18 Δεκεμβρίου, 2017
Αλ. Χαρίτσης: Πρώτη στην απορρόφηση ΕΣΠΑ και δεύτερη στην αξιοποίησή του η Ελλάδα
19 Δεκεμβρίου, 2017
Δείτε τα όλα

Πρεμιέρα για το β’ κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου

[:el]18/12/2017

Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για το καθεστώς – πρόγραμμα «Γενική Επιχειρηματικότητα». Πότε ενεργοποιούνται τα υπόλοιπα και πώς κατανέμεται ο προϋπολογισμός. Πόσα δίνονται για άμεσες ενισχύσεις και πόσα για φορολογικές απαλλαγές.

Με το  πρόγραμμα – καθεστώς της  «Γενικής Επιχειρηματικότητας» ενεργοποιήθηκε η δεύτερη φάση του νέου αναπτυξιακού νόμου  (ν. 4399/2016).  Ήδη από την περασμένη Παρασκευή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία για τα υπόλοιπα προγράμματα  – καθεστώτα και ειδικότερα:  τις «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», τις «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και τις «Επενδύσεις Μείζονος  Μεγέθους».

Η ολιγοήμερη καθυστέρηση (σ.σ. είχε ανακοινωθεί ότι τα προγράμματα θα ξεκινούσαν στο τέλος Νοεμβρίου) και η τμηματική τους ενεργοποίηση, σχετίζονται με αλλαγές που επήλθαν την τελευταία στιγμή στο Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό (ΓΑΚ) βάσει των οποίων, πλέον, δεν επιτρέπεται  η ενίσχυση δραστηριοτήτων που έχουν μετεγκατασταθεί  δύο χρόνια πριν την αίτηση υπαγωγής  στα κίνητρα του νόμου, αλλά και οποιαδήποτε χωροταξική  μεταβολή, δύο χρόνια μετά την απόφαση υπαγωγή της στον αναπτυξιακό.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2018, ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην προκήρυξη, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα δοθεί μια μικρή παράταση.

Στα 750 εκατ.  ο προϋπολογισμός

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στο νέο κύκλο ενισχύσεων του 4399/2016 ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη).  Ωστόσο, το μεγαλύτερο τμήμα εξ αυτών, αφορά ενισχύσεις που θα χορηγηθούν με τη μορφή της φοροαπαλλαγής.  Συγκεκριμένα από το παραπάνω ποσό, τα 490 εκατ. αφορούν φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα 260 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επιχορηγήσεις, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής των 490 εκατ. ευρώ καθορίζεται ως εξής: για το πρόγραμμα «Γενικής Επιχειρηματικότητας» στα 250 εκατ. ευρώ, στις «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», στα 150 εκατ. ευρώ, τις «Νέες  Ανεξάρτητες MME» στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής και του οφέλους από τη σταθεροποίηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος που αφορά τις «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» καθορίζεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα 260 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν «μετρητά» κατανέμονται κατά 140 εκατ. ευρώ στο καθεστώς της «Γενικής Επιχειρηματικότητας» και κατά 120 εκατ. ευρώ στο καθεστώς  των «Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ»

Τα καθεστώτα

«Γενική Επιχειρηματικότητα»: Σκοπός του καθεστώτος είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους και την υποστήριξη λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας, η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της συνεργασίας και η αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο καθεστώς απευθύνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς είναι δυνατή η υπαγωγή σχεδόν όλων των νομικών μορφών (ατομικές, εμπορικές, αλλά και συνεταιριστικές επιχειρήσεις), υφιστάμενες ή υπό σύσταση. Στις μορφές ενίσχυσης περιλαμβάνονται η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η επιδότηση του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και η φορολογική απαλλαγή.

«Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ»: Στόχος του καθεστώτος είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε νεοσύστατες ή σε υπό ίδρυση ανεξάρτητες ΜΜΕ που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους του νόμου. Το καθεστώς Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ παρέχει στις επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής αυξημένα κίνητρα σε σχέση με τα υπόλοιπα καθεστώτα γενικών ενισχύσεων, όπως επιχορήγηση των επενδυτικών δαπανών από 70% έως 100%, αλλά και ενισχύσεις έως 100.000 ευρώ για τις δαπάνες εκκίνησης. Ομοίως, στις μορφές ενίσχυσης περιλαμβάνονται η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η επιδότηση του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και η φορολογική απαλλαγή.

«Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού»: Στόχος του καθεστώτος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ενισχύσεων περιορισμένου εύρους με ιδιαίτερα απλοποιημένες διαδικασίες. Μέσω του συγκεκριμένου καθεστώτος θα ενισχυθούν με φορολογικές απαλλαγές δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται εντός της μονάδας υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν αρχική επένδυση.

«Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους»: Στόχος του καθεστώτος είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα διευκολύνει την υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις. Μέσω του καθεστώτος ενισχύονται επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια άνω των 20.000.000 ευρώ και δημιουργούν δύο τουλάχιστον θέσεις εργασίας ανά ένα εκατομμύριο επιλέξιμης επένδυσης. Η μορφή ενίσχυσης για το συγκεκριμένο καθεστώς είναι η φορολογική απαλλαγή και η σταθεροποίηση του φορολογικού συντελεστή για 12 έτη.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ ΕΔΩ

Πηγή: Euro2day.gr[:]