Πού θα πάνε τα 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πώς θα μοιραστούν κονδύλια 3,1 δισ. ευρώ για νέες θέσεις απασχόλησης
6 Αυγούστου, 2021
Περισσότερες από 29.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση στην “Δράση ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ”
6 Αυγούστου, 2021
Δείτε τα όλα

Πού θα πάνε τα 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής από το Ταμείο Ανάκαμψης

06/08/2021

Ξεκινά ο αγώνας δρόμου του σχήματος διοίκησης του Ταμείου Ανάκαμψης, για την απορρόφηση των πόρων ύψους 30,5 δισ., που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα με την εισροή αύριο της προκαταβολής του 13% που αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα επιμερίζονται σε 2,4 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 17,8 δισ. και 1,6 δισ. δανείων από τα συνολικά 12,7 δισ. ευρώ των δανείων που δικαιούται η Ελλάδα.

Προς το παρόν, από τα χρήματα αυτά η Ελλάδα έχει να χρηματοδοτήσει τα 12 έργα προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, που έχει ήδη εντάξει στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου.

Τα υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από μέρος της προκαταβολής που αφορά στις επιχορηγήσεις, θα πρέπει να περιμένουν να ενταχθούν νέα έργα στο ελληνικό πρόγραμμα. Όσον αφορά στην προκαταβολή των 1, 6 δισ. ευρώ από τα δάνεια του προγράμματος, θα πρέπει να περιμένουν επίσης μέχρι να εγκριθούν ιδιωτικές επενδύσεων ίσου προϋπολογισμού, για να δοθούν στους δικαιούχους.

Η προκαταβολή δεν υπόκειται στην ρήτρα των εξαμηνιαίων δόσεων του Ταμείου που θέλει το κάθε ποσό να εκταμιεύεται αφού το κράτος μέλος έχει χρησιμοποιήσει τα χρήματα της προηγούμενης δόσης .

Ωστόσο με την εκταμίευση της προκαταβολής θα αρχίσει η πίεση του Ταμείου Ανάκαμψης Τούτο διότι η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο να απορροφήσει μέχρι και το τέλος του χρόνο εκτός από τα 4 δισ. της προκαταβολής να απορροφήσει και την πρώτη δόση του προγράμματος ύψους 3 δισ. ευρώ.

Πριν γίνει αυτό και ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να υλοποιήσει τα πρώτα 13 ορόσημα (τα οποία αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις που στις πλειοψηφία τους απαιτούν μια νομοθετική κύρωση) που προϋποθέτει η Επιτροπή θα περιμένει μια έκθεση από τις ελληνικές αρχές για το τι έχουν προχωρήσει οι ελληνικές αρχές και κυρίως για το τι θα κάνουν με τα 3 δισ. της πρώτης δόσης του προγράμματος.

Συνεχής ένταξη έργων

Συνεπώς το Υπουργείο Οικονομικών και η αρχή διαχείρισης σε συνεργασία με την υπουργεία που θα έχουν μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει από τις αρχές Σεπτεμβρίου να μπουν σε μια διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης και ένταξης δημοσίων επενδύσεων με την κατάλληλη προετοιμασία για ένταξη στο πρόγραμμα ώστε να συνεχίζεται ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις η χρηματοδότηση του.

Παράλληλα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρώσει την προετοιμασία και τους σκέλους των ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τα δάνεια του προγράμματος.

Στην κατεύθυνση αυτή μετά τις συμβάσεις με ΕΤΕπ και EBRD που υπογράφηκαν μέσα στο Ιούλιο θα πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις και με τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες που θα συμμετέχουν στην αξιολόγηση και την χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Με βάση το ελληνικό πρόγραμμα οι πρώτες εκταμιεύσεις δανείων για ιδιωτικές επενδύσεις (περίπου 600 εκατ. ευρώ) αναμένονται μέσα στο 2022.

Αν δεν υπάρξει σταθερή πρόοδος των έργων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικών επενδύσεων από την Ελλάδα τότε από όχι στην δεύτερη η τρίτο δόση του προγράμματος η χρηματοδότηση θα αρχίσει να καθυστερεί αν δεν έχουμε με την αίτηση κάθε νέας αίτησης χρηματοδότησης δεν έχουμε κάνει χρήση των κονδυλίων της αμέσως προηγούμενης δόσης.

Πηγή: Capital.gr