Που γίνονται οι συναλλαγές στα ακίνητα

Ενίσχυση ενδιαφέροντος για Golden Visa λόγω πολέμου
15 Απριλίου, 2026
Υπόγεια κατοικίες
Aπαλλαγή φόρου μεταβίβασης για απόκτηση πρώτης κατοικίας
15 Απριλίου, 2026
Ενίσχυση ενδιαφέροντος για Golden Visa λόγω πολέμου
15 Απριλίου, 2026
Υπόγεια κατοικίες
Aπαλλαγή φόρου μεταβίβασης για απόκτηση πρώτης κατοικίας
15 Απριλίου, 2026
Δείτε τα όλα

Που γίνονται οι συναλλαγές στα ακίνητα

15/04/2026

Σε διψήφια ή σχεδόν διψήφια ποσοστά διαμορφώνεται η «ψαλίδα» μεταξύ ζητούμενων και τελικών τιμών πώλησης ακινήτων στην Αττική, φτάνοντας έως και το -14% στις ακριβές περιοχές και περίπου στο -9% στις πιο προσιτές.

Τα στοιχεία, που προκύπτουν από ανάλυση 500 συναλλαγών του μεσιτικού γραφείου Uniko, δείχνουν μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγμάτευσης στις αγορές υψηλής αξίας, όπως τα νότια και βόρεια προάστια, σε αντίθεση με τις φθηνότερες περιοχές όπου οι αποκλίσεις είναι μικρότερες.

Παράλληλα, ο μέσος χρόνος παραμονής μιας αγγελίας στην αγορά ανέρχεται στις 84 ημέρες, με σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά περιοχή και εύρος τιμών. Τα νότια προάστια καταγράφουν τις πιο αργές πωλήσεις (102 ημέρες), ενώ τα δυτικά κινούνται ταχύτερα (66 ημέρες). Όσο αυξάνεται το budget, τόσο επιμηκύνεται ο χρόνος διάθεσης, με κορύφωση στις κατοικίες αξίας 300–400 χιλ. ευρώ.

Οι διαφοροποιήσεις είναι έντονες και εντός των επιμέρους κατηγοριών τιμών, με ορισμένες περιοχές –όπως τα νότια προάστια και ο Πειραιάς– να εμφανίζουν συστηματικά μεγαλύτερους χρόνους πώλησης.

Συνολικά, η αγορά ακινήτων στην Αττική χαρακτηρίζεται από έντονες αποκλίσεις τόσο στις τελικές τιμές όσο και στην ταχύτητα ολοκλήρωσης των συναλλαγών, ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και το ύψος της επένδυσης.

Η ομάδα της ΒΟΧmind