«Ποδαρικό» του αναπτυξιακού νόμου με 271 επενδυτικά σχέδια

Φορολογικές Υποχρεώσεις Μηνός Νοεμβρίου 2024
1 Νοεμβρίου, 2024
4 παρεμβάσεις της ΑΑΔΕ βραχυκυκλώνουν τη φοροδιαφυγή
5 Νοεμβρίου, 2024
Φορολογικές Υποχρεώσεις Μηνός Νοεμβρίου 2024
1 Νοεμβρίου, 2024
4 παρεμβάσεις της ΑΑΔΕ βραχυκυκλώνουν τη φοροδιαφυγή
5 Νοεμβρίου, 2024
Δείτε τα όλα

«Ποδαρικό» του αναπτυξιακού νόμου με 271 επενδυτικά σχέδια

05/11/2024

Οι εγκρίσεις αφορούν τις δράσεις Τουρισμού, Μεταποίησης – Εφοδιαστικής

Σε τροχιά ουσιαστικής ενεργοποίησης τίθεται ο αναπτυξιακός νόμος 4887/2022, καθώς, μετά από καθυστέρηση σχεδόν δύο χρόνων, τα πρώτα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν έλαβαν «ειδοποιητήριο» ότι εγκρίθηκαν οριστικά και θα ενισχυθούν είτε με επιχορηγήσεις είτε με φοροφοαπαλλαγές.

Ειδικότερα, χθες το αρμόδιο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως προχώρησε στην έγκριση 271 επενδυτικών σχεδίων με συνολικό προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ, από τα οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν 4.420 νέες θέσεις εργασίας.

Οι εγκρίσεις αφορούν τους δύο κύκλους προκηρύξεων για το καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» στο οποίο εντάχθηκαν 162 επενδύσεις και τον πρώτο κύκλο του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» στο οποίο εντάχθηκαν και θα ενισχυθούν 109 επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν 224 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση ή επιδοτότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) ή επιδότηση του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης, ενώ άλλα σχεδόν 178 εκατ. ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ιδιαίτερη στήριξη δίνεται στη Θεσσαλία, που έχει πληγεί από τον «Daniel», την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ ικανοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι τουριστικές επενδύσεις τόσο στην Κρήτη όσο και στο Νότιο Αιγαίο, όπου και είχαν υποβληθεί τα περισσότερα αιτήματα. Σημειώνεται ότι εγκρίθηκαν όλα τα επενδυτικά σχέδια του Νομού Έβρου.

Επισημαίνεται ότι για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν υπάρχει εξασφαλισμένη πρόσβαση σε δανειακή χρηματοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το ταμείο DELFI της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Όπως προαναφέρθηκε, οι πρώτες εγκρίσεις ήρθαν δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων καθεστώτων, όταν η πρόβλεψη ήταν πως η αξιολόγηση θα γινόταν εντός 60 ημέρων από τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων ανά καθεστώς. Πέραν αυτού, θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα απομένουν προς έγκριση και τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο δεύτερο κύκλο της προκήρυξης του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα».

Επιπρόσθετα, παρότι έχει περάσει σχεδόν ενάμισι έτος από την προκήρυξη και την υποβολή αιτήσεων για τα καθεστώτα «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» και «Επιχειρηματικότητα 360ο», όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία επεξεργασία των αιτήσεων αυτών, αλλά δεν έχουν εκδοθεί καν οι οδηγοί αξιολόγησης.

Ωστόσο, στόχος του υπουργείου είναι εντός συντόμου χρονικού διαστήματος να ενισχυθεί το Πληροφοριακό Σύστημα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στα εν λόγω καθεστώτα.

Αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου

Πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Ιούνιο έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, είναι η στοχευμένη αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε να δοθεί έμφαση στις μεταποιητικές και ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις, καθώς και στις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις παραμεθόριες περιοχές. Πρόσφατα άλλωστε (21/10) ανακοίνωσε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας, μια σειρά πρωτοβουλιών που θα δρομολογηθούν στο επόμενο διάστημα με την προκήρυξη συγκεκριμένων καθεστώτων.

Εδικότερα, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων θα δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων, που θα είναι καινοτόμες, θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, θα διατεθούν 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις για μεγάλες επενδύσεις είναι ένα από τα 13 καθεστώτα του ν. 4887/2022

Παράλληλα, θα υπάρξει ειδικό Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ όλες οι μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές θα αξιολογούνται ως στρατηγικές επενδύσεις και θα τους παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα όπως η ταχεία αδειοδότηση και η χωροθέτηση.

Επίσης, θα υπάρξει ένας νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ θα αφορούν ενισχύσεις μέσω επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για προκήρυξη καθεστώτος αγροδιατροφής, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα παραπάνω καθεστώτα θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι αιτήσεις θα λήξουν Μάιο και Ιούνιο και τα οριστικά αποτελέσματα θα έχουν βγει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2025, ενώ κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και το 2026.

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Σε αποκλειστική του δήλωση στη «Ν» ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επισημαίνει ότι «το νέο παραγωγικό μοντέλο και ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας μας αποτελούν όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο προς υλοποίηση. Προχωράμε στην άμεση έγκριση των καθεστώτων του αναπτυξιακού νόμου, όπως ανακοινώσαμε στις 21 Οκτωβρίου με τον πρωθυπουργό, με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας για ισόρροπη ανάπτυξη. Ήδη αυτές τις δύο πρώτες εβδομάδες προχωράμε στην υλοποίηση των δύο καθεστώτων του τουρισμού και ενός στη μεταποίηση, όπου υπήρχε εκκρεμότητα. Προχωράμε δίνοντας έμφαση σε περιφέρειες που πέρασαν μεγάλες δυσκολίες, όπως η Θεσσαλία, μένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας για τον Έβρο, όπου εγκρίναμε όλα τα σχέδια που υποβλήθηκαν και στηρίζοντας με αναλογικό τρόπο όλες τις περιφέρειες. Εγκρίθηκαν 271 επενδυτικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα με προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ, σχέδια που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 4.420 νέων θέσεων εργασίας».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «ταυτόχρονα εντάξαμε τη γαλάζια οικονομία και τη ναυπηγική βιομηχανία στις δράσεις παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας μας, μαζί με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Εφοδιαστική. Και συνεχίζουμε. Κινούμαστε ταυτόχρονα σε όλα τα πεδία, σε όλους τους κλάδους της παραγωγής, σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας. Γιατί θέλουμε η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, να απαντά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, να αντιμετωπίζει κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, να αποτελεί πόλο έλξης για να κάνουν εδώ οι νέοι μας τις οικογένειές τους. Είναι όρος ασφάλειας και προοπτικής για την Ελλάδα. Για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, διάχυση των ωφελημάτων σε όλους και μία Ελλάδα ισχυρή, δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, στους ταραγμένους καιρούς μας. Προχωράμε σταθερά μπροστά».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr