Οι 2+1 βασικές επιλογές για ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία και Ταμεία

Το τελικό σχέδιο μείωσης των εισφορών για τις επιχειρήσεις
3 Μαρτίου, 2023
Πωλήσεις ακινήτων: Τι αλλάζει στη φορολογική ενημερότητα για όσους έχουν ρυθμισμένα χρέη στην Εφορία
3 Μαρτίου, 2023
Δείτε τα όλα

Οι 2+1 βασικές επιλογές για ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία και Ταμεία

03/03/2023

Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την έναρξη των σχετικών διαδικασιών τον Απρίλιο.

Με 9 στους 10 οφειλέτες να χρωστούν στην εφορία έως 10.000 ευρώ και οκτώ στους δέκα στα ασφαλιστικά ταμεία έως 15.000 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις αναβίωσης των ρυθμίσεων των 72 και 120 δόσεων, αλλά και θέσπισης της νέας ρύθμισης των 36-72 δόσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Μέτρα τα οποία αναμένεται να δώσουν λύση σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους απέναντι σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων ακόμα και πλειστηριασμών.

Με τον αρχικό σχεδιασμό να περιλαμβάνει την έναρξη των σχετικών διαδικασιών τον Απρίλιο, οι επιλογές που θα έχουν πλέον οι οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία είναι:

  • αναβίωση 72 και 120 δόσεων. Όσοι έχασαν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν, υποβάλλοντας αίτηση στη σχετική πλατφόρμα που θα ανοίξει στην ΑΑΔΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν δύο μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Ιουλίου. Όσον αφορά τις δόσεις που χάθηκαν, αυτές θα ενσωματωθούν στο τέλος της ρύθμισης. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει κι άλλα χρέη που παραμένουν αρρύθμιστα, θα πρέπει να τα εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων (αφορά τις έκτακτες οφειλές όπως κληρονομιάς) μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ
  • νέα ρύθμιση σε 36 – 72 δόσεις. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά φορολογούμενους οι οποίοι την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές και ταυτόχρονα παρέμεναν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων στις ρυθμίσεις που είχαν κάνει. Αν όμως από την 1η Νοεμβρίου και μετά είχαν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, μπορούν να τις εντάξουν στη νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων. Πέρα από το γεγονός ότι το ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης να ανέρχεται σε 30 ευρώ, υπάρχει επιβάρυνση με επιτόκιο 4,37% για όσους επιλέξουν τις 36 δόσεις και 5,87% στην περίπτωση που επιλέξουν τις 72 δόσεις
  • πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων. Αφορά παλαιές και τρέχουσες οφειλές οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν ακόμα κι αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Πρόκειται για χρέη από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.α. Η συγκεκριμένη κατηγορία οφειλών μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις, οι οποίες είναι έντοκες. Όσο περισσότερες είναι οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο, το οποίο φτάνει στο 5,87% αν κάποιος φορολογούμενος επιλέξει να ρυθμίσει μία οφειλή του σε από 12 έως 24 δόσεις. Σε περισσότερες δόσεις, δηλαδή έως 48, μπορούν να ενταχθούν έκτακτες οφειλές όπως φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι οι οποίοι από την 1η Νοεμβρίου 2021 είχαν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες όμως είχαν εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, θα μπορούν να τις εντάξουν στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων.

Πηγή: Ναυτεμπορική