«Οδικός χάρτης» για τις αναστολές και τα 534 ευρώ


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι εκπτώσεις, ο κόφτης και πότε θα καταβληθεί
21 Ιανουαρίου, 2022
Πλειστηριασμοί: Χωρίς προστασία χιλιάδες δανειολήπτες – Μόλις 100 με πιστοποιητικό «ευάλωτου»
21 Ιανουαρίου, 2022
Δείτε τα όλα

«Οδικός χάρτης» για τις αναστολές και τα 534 ευρώ


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

21/01/2022

Οι αναστολές συμβάσεων και η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ) επανήλθαν τον Ιανουάριο λόγω έξαρσης της πανδημίας. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αφορούν συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο. Ουσιαστικά, οι στοχευμένες παρεμβάσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή μπορούν να κωδικοποιηθούν σε επτά παραμέτρους.

Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας περιγράφονται αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης, αλλά και οι επιχειρήσεις που μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Ειδικότερα, αναλύεται τι ισχύει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχει επιβληθεί η απαγόρευση της μουσικής, αλλά και ποιες μπορούν να θέσουν σε αναστολή σύμβασης το σύνολο ή μέρος των εργαζομένων τους. Επίσης, ποια είναι η αντιμετώπιση που θα τύχουν οι καλλιτέχνες και όσοι εργάζονται στον πολιτισμό, αλλά και τι συμβαίνει με τις επιχειρήσεις αν έχουν πάνω από τέσσερα άτομα προσωπικό. Περιγράφεται επίσης σε ποιες περιπτώσεις η επιχείρηση μπορεί να εντάξει έως και το σύνολο των εργαζομένων της σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και σε ποιες επιτρέπεται μόνο το 25% του συνόλου.

Πιο αναλυτικά:

  1. Οι επιχειρήσεις στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση μουσικής και περιορισμός στη λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους έως τις 24.00 με εντολή δημόσιας αρχής, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους. Προϋπόθεση είναι οι εργαζόμενοι να έχουν προσληφθεί έως και την 30ή Δεκεμβρίου 2021. Η αναστολή αφορά τον μήνα Ιανουάριο του 2022. Η διαφοροποίηση συνίσταται στο ότι αρχικά είχε αποφασιστεί να τίθεται το σύνολο των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Εφεξής θα μπορεί να επιλέγεται ένα μέρος αυτών, ώστε να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία.
  2. Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, βάσει κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 30 Δεκεμβρίου 2021 ή δευτερεύοντα ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και τις 29 Δεκεμβρίου 2021, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους από τις 14 έως και τις 31 Ιανουαρίου, εφόσον έχουν προσληφθεί έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2021. Πρόκειται για επιχειρήσεις παροχής γευμάτων σε κυλικεία θεάτρου ή κινηματογράφου, υπηρεσίες ενοικίασης στερεοφωνικών συγκροτημάτων ή μουσικών οργάνων, υπηρεσίες που θεωρούνται τέχνες του θεάματος και οι υποστηρικτικές αυτών, εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και άλλες δραστηριότητες ψυχαγωγίας.
  3. Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, βάσει κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 30 Δεκεμβρίου 2021 ή δευτερεύοντα ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και τις 29 Δεκεμβρίου 2021, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2021 κατά μέγιστο ποσοστό 25% και για χρονικό διάστημα από 14 έως και 31 Ιανουαρίου. Το μέτρο αφορά ξενοδοχεία, καταλύματα, χώρους κατασκήνωσης, την εστίαση, τις υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, αναψυκτήρια, καφενεία, καφετέριες, κινηματογράφους, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εκθέσεις, συνέδρια, ταξιδιωτικά πρακτορεία. Επίσης αφορά αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, μασέρ, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις γυμναστικής, βοτανικούς και ζωολογικούς κήπους, καζίνο, πάρκα αναψυχής και δραστηριότητες φυσικής ευεξίας.
  4. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση απασχολούσε κατά τις 30 Δεκεμβρίου 2021 έως και τέσσερις εργαζόμενους, δύναται να τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας ενός εξ αυτών.
  5. Η επιχείρηση που εντάσσεται στα ανωτέρω μέτρα μπορεί να υποβάλει περισσότερες της μίας δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας.
  6. Ειδικά για συμβάσεις εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή από τις 14 έως και τις 21 Ιανουαρίου, οι υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων δύνανται να υποβληθούν από την ημέρα ενεργοποίησης του συστήματος υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και έως τις 21 Ιανουαρίου.
  7. Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο είναι και οι καλλιτέχνες και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού. Προϋπόθεση, όμως, είναι οι δικαιούχοι να είναι εγγεγραμμένοι έως και τις 10/1/2021 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Πηγή: Ναυτεμπορική