Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι εκπτώσεις, ο κόφτης και πότε θα καταβληθεί


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων – Νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
21 Ιανουαρίου, 2022
«Οδικός χάρτης» για τις αναστολές και τα 534 ευρώ
21 Ιανουαρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι εκπτώσεις, ο κόφτης και πότε θα καταβληθεί


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

21/01/2022

Λίγες εβδομάδες απέμειναν για τις ανακοινώσεις του νέου ΕΝΦΙΑ στον οποίο θα ενσωματωθεί περαιτέρω μείωση 3% με 4%, πέρα από την ήδη μείωση 22% που έχει σημειωθεί. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση που θα οδηγήσει στη μείωση του φόρου.

 Γι΄ αυτό το σκοπό εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μελετήσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια τα οποία οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υπό μελέτη είναι η επιβολή «κόφτη» σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις όπου η αύξηση του ΕΝΦΙΑ, μετά και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, είναι πολύ μεγάλη για τα νοικοκυριά.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι ο ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να αρχίσει να καταβάλλεται από τα τέλη Μαρτίου και να ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, δηλαδή σε 10 δόσεις.  

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ να διασφαλίζει μείωση, έστω μικρή, ακόμα και στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης έχει αυξηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχή όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην τιμή ζώνης.

Παράλληλα, ο συμπληρωματικό φόρος σχεδιάζεται να ενσωματωθεί στον ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (από ένα ή περισσότερα ακίνητα) είναι πάνω από 250.000 ευρώ.  Δεδομένου ότι η απόδοση του συγκεκριμένου φόρου είναι υψηλή, στους σχεδιασμούς είναι η δημιουργία μιας νέας διαφορετικής κλίμακας, η οποία θα επιβαρύνει τα «αστικά» ακίνητα. Η νέα κλίμακα θα είναι ενιαία για όλα τα ακίνητα, αλλά θα περιέχει αυξημένους κλιμακούμενους συντελεστές, για ακίνητα αξίας π.χ. άνω των 250.000 ευρώ. Έτσι, αντί ενός συμπληρωματικού φόρου στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ, θα επιβάλλεται ένα νέος ενιαίος φόρος που θα επιβαρύνει περισσότερο ακίνητα από μία αξία και πάνω για κάθε ένα ακίνητο χωριστά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο πάνω από το οποίο θα αυξάνονται δραματικά οι συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ θα είναι για αντικειμενική αξία άνω των 250.000 – 300.000 ευρώ για κάθε ακίνητο. Δηλαδή, το ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθούν οι νέες εκπτώσεις στον τελικό λογαριασμό. Οι εκπτωτικοί συντελεστές θα ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, θα περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ.

Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου για φέτος είναι τα ετήσια έσοδα του κράτους από τους φόρους ακινήτων να ανέλθουν σχεδόν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, μειωμένα κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2022.

Πηγή: Ναυτεμπορική