Νομοθετείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Ισχυρά κίνητρα συγχωνεύσεων και επιχειρηματικών εξαγορών
6 Νοεμβρίου, 2024
ΦΠΑ: Aπό κόσκινο ύποπτες συναλλαγές για απάτες – Ποιες υποθέσεις ερευνά η ΑΑΔΕ
6 Νοεμβρίου, 2024
Ισχυρά κίνητρα συγχωνεύσεων και επιχειρηματικών εξαγορών
6 Νοεμβρίου, 2024
ΦΠΑ: Aπό κόσκινο ύποπτες συναλλαγές για απάτες – Ποιες υποθέσεις ερευνά η ΑΑΔΕ
6 Νοεμβρίου, 2024
Δείτε τα όλα

Νομοθετείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

06/11/2024

Ακολουθεί τροπολογία για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων

Με ξεχωριστή τροπολογία, που θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο, πρόκειται να παρέμβει το υπουργείο Εργασίας για να ρυθμιστεί εκ νέου η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), ενώ νομοθετείται και η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών με ρύθμιση που εντάχθηκε χθες στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενσωματώνονται στην απόφαση για αύξηση στο σύνολο των συντάξεων (έως 2,5%) που θα ληφθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή έως την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Ειδικά ως προς το σκέλος της ΕΑΣ, η ρύθμιση θα τονίζει την αύξηση όλων των κλιμακίων, κατά ποσοστό ανάλογο με εκείνο της αύξησης των συντάξεων. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι δεν θα παρατηρηθεί ξανά το παράδοξο που είχε διαπιστωθεί στις δύο προηγούμενες αυξήσεις των συντάξεων, το 2023 και το 2024: Να υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι που θεωρητικά έπρεπε να λάβουν κανονικά την αύξηση, αλλά να διαπιστώνουν στην πράξη ότι τους προέκυψε… μείωση στις συντάξεις! Αιτία ήταν η ένταξή τους στην ΕΑΣ ή η αλλαγή κλιμακίου της ΕΑΣ, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος ή το σύνολο της αύξησης να εξαφανίζεται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ποσοστό της εισφοράς (3%-14%) παραμένει αμετάβλητο, καθώς και η επιβάρυνση από το 1ο ευρώ. Έτσι, οι περίπου 352.000 συνταξιούχοι που σήμερα βρίσκονται εντός ΕΑΣ (για άθροισμα ποσών κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ μικτά) θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά την εισφορά τους, όσο και αν θα αυξάνονται οι συντάξεις, εφεξής.

Στο πεδίο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, η τροπολογία που πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας θα επισημαίνει ότι η αφαίρεση θα γίνει ισόποσα από τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι (μισή ποσοστιαία μονάδα έκαστος). Παράλληλα αναμένεται η μείωση να γίνει μέσω των εισφορών υγείας που καταβάλλουν και οι δύο πλευρές.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι από την 1η.1.2025 οι ασφαλιστικές εισφορές από 36,16% που βρίσκονται σήμερα θα υποχωρήσουν στο 35,16%.

Υπενθυμίζεται πως από το 2019 έχουν ήδη μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές. Άρα, τότε οι εισφορές βρίσκονταν στο 40,56% του μισθού του εργαζόμενου.

Με την προγραμματισμένη μείωση κατά 1 επιπλέον μονάδα θα ανέλθουν στις 5,4 οι μονάδες μείωσης των εισφορών εντός πενταετίας. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να υπάρξει άλλη μια μείωση, πάλι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, έως το 2027. Όταν συμβεί αυτό, οι εισφορές θα υποχωρήσουν στα επίπεδα του 34,66% του μισθού. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προσεγγίσουν τις 6 ποσοστιαίες μονάδες οι συνολικές μειώσεις εισφορών που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως τότε, φτάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα που βρίσκεται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Το στοιχείο αυτό, εκτιμά το υπουργείο Εργασίας ότι έχει ήδη βοηθήσει τις επιχειρήσεις, που μειώνουν το μη μισθολογικό τους κόστος και αναμένεται να τις βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Επίσης, θα υπάρξει και μια μικρή αύξηση αποδοχών για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, για μισθούς που κινούνται στα επίπεδα των 1.000 ευρώ υπολογίζεται ότι η αύξηση θα είναι περίπου 5-6 ευρώ τον μήνα.

«Μαξιλάρι» για το μέλλον

Η ΕΑΣ θεσμοθετήθηκε το 2011 για τις κύριες συντάξεις και το 2012 για τις επικουρικές. Όπως παραδέχεται το υπουργείο Εργασίας, αξιοποιείται για να χρηματοδοτεί τον Λογαριασμό για το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ), έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 16-17 δισ. ευρώ. Στόχος είναι μελλοντικά, όταν θα κορυφωθούν οι συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης, να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός και τα κονδύλια που θα έχουν συγκεντρωθεί εκεί, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να πληρώνονται απρόσκοπτα οι συντάξεις.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr