Νέο Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Επαγγελματικό Ψυγείο»

Κονδύλια ύψους 162 εκατ. ευρώ για «Ψηφιακές Συναλλαγές»
15 Ιουλίου, 2022
Νέα Δράση: «Εξοικονομώ Επιχειρώ»
15 Ιουλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Νέο Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Επαγγελματικό Ψυγείο»

15/07/2022

Επιδότηση σε επαγγελματίες για ενεργειακή αναβάθμιση. Στα «σκαριά» πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Επαγγελματικό Ψυγείο», με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να «αποσύρουν» τα παλιά επαγγελματικά τους ψυγεία – καταψύκτες και να τα αντικαταστήσουν με νέα. Το κράτος θα επιδοτεί ποσοστό που υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 50% του κόστους της νέας αγοράς, δίνοντας έτσι κίνητρο σε επιχειρήσεις, όπως τα ψιλικά, τα περίπτερα, τα κρεοπωλεία ή τα μανάβικα να αλλάξουν τις παλιές ενεργοβόρες τους συσκευές.

Το σχέδιο που αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και το «μοντέλο» του είναι ανάλογο του προγράμματος που «έτρεξε» για τα νοικοκυριά.

Τι θα ισχύσει με το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Επαγγελματικό Ψυγείο»

Μέσω αυτού, θα δοθεί η δυνατότητα σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες να αντικαταστήσουν τα παλιά επαγγελματικά τους ψυγεία ή καταψύκτες, που θεωρούνται εξαιρετικά ενεργοβόρα, όπως καταψύκτες για παγωτά ή ψυγεία σε κρεοπωλεία.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η δράση «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Επαγγελματικό Ψυγείο» σχεδιάζεται στο πλαίσιο των στόχων που θέτει το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του νέου ΕΣΠΑ. Δίνει έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές μέσα και από «πράσινες» επενδύσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα για επαγγελματίες θα έχει ανάλογα χαρακτηριστικά με εκείνα του «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» για τα νοικοκυριά.

Δηλαδή όχι μόνον θα επιδοτεί την ανακύκλωση πανομοιότυπων συσκευών που θα πρέπει να είναι ενεργές μέχρι και πριν την παράδοση, αλλά θα επιτρέπει και την αντικατάσταση έως και τριών, ενώ θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όλοι οι επαγγελματίες.

Βεβαίως, το εάν θα υιοθετηθεί και η μέθοδος της μοριοδότησης ή θα επιδοτηθούν όλοι οι επαγγελματίες θα εξαρτηθεί και από τα ποσά που τελικά θα διατεθούν.

Το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Επαγγελματικό Ψυγείο» δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, με χρηματοδότηση φυσικά μέσω του ΕΣΠΑ.