Νέο πακέτο μέτρων για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων

Δεύτερος κύκλος χρηματοδότησης για δημιουργία clusters καινοτομίας
4 Σεπτεμβρίου, 2020
ΑΑΔΕ: Οδηγίες για τον υπολογισμό των δόσεων σε όσους έχουν μείωση προκαταβολής φόρου
4 Σεπτεμβρίου, 2020
Δείτε τα όλα

Νέο πακέτο μέτρων για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων

04/09/2020

Βασικός στόχος η προστασία της απασχόλησης

Με νέα δέσμη μέτρων για εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις που νομοθετούνται τα επόμενα 24ωρα, προσδοκά το οικονομικό επιτελείο να μετριάσει τις δυσμενείς συνέπειες του νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Την ώρα που η ανεργία έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα τον περασμένο Μάιο να ανέλθει στο 17% έναντι 14,5% τον Μάρτιο και οι εποχικές προσλήψεις έχουν καταρρεύσει, με την «Εργάνη» να μετρά 170.000 θέσεις εργασίας λιγότερες το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου σε σύγκριση με το 2019, το φθινόπωρο που ξεκινά σήμερα είναι σίγουρα από τα κρισιμότερα των τελευταίων ετών. Μετά την εξαιρετικά δύσκολη όσο και «λειψή» τουριστική σεζόν, αναλυτές και ειδικοί προεξοφλούν ένα δυσκολότερο φθινόπωρο, με αλματώδη αύξηση της ανεργίας, μείωση της κατανάλωσης και των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Μπροστά σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταθέσει ακόμη και αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή νέο πακέτο μέτρων, επικυρώνοντας ταυτοχρόνως νομοθετικά και τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η νέα δέσμη μέτρων εκτιμάται πως αγγίζει περίπου 500.000 εργαζόμενους και ανέργους, καθώς αφορά μισθωτούς που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα, γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορονοϊό, εργαζόμενους που θα εντάσσονται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» ή σε αναστολή σύμβασης εργασίας κ.ά. Αναλυτικά, το νέο πακέτο περιλαμβάνει:

1 Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω προληπτικής καραντίνας. Το νέο πλαίσιο προβλέπει πως ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη, αλλά όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα γίνεται σε χρονικό εύρος 4μήνου και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού, χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας και μέχρι να αναπληρωθεί ο χρόνος της καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας.

Το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κορονοϊού και αφορά κατά κύριο λόγο εργαζόμενους που δεν νοσούν οι ίδιοι, αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid19, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ. Το νέο πλαίσιο προβλέπει κατ’ αρχήν την εφαρμογή τηλεργασίας. Εναλλακτικά και μόνο εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπληρώσουν το διάστημα της απουσίας λόγω της προληπτικής καραντίνας, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

2 Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς βρεφών και παιδιών, προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό Covid-19. Οι γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των παιδιών για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο διάστημα σε περίπτωση που με ιατρική γνωμάτευση κρίνεται απαραίτητο ή σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες που αφορούν την ασθένεια ή τη νοσηλεία των παιδιών. Οι γονείς λαμβάνουν τον μισθό τους κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογισμό.

3 Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού Συν-Εργασία έως 31/12/2020 για όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται σε αυτόν, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός ισχύει ήδη έωςτο τέλος του έτους για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών.

Η ρύθμιση έχει στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και την αποφυγή απολύσεων κατά το χρονικό διάστημα ένταξης των εργαζομένων στον μηχανισμό. Υπενθυμίζεται πως πλέον επιδοτούνται 100% οι ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτικές και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικοί με πρόσληψη μετά τις 30 Μαΐου και έως 10/8. Με μείωση 50% του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης πληρώνει το 50% του καθαρού μισθού και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίστοιχα το κράτος πληρώνει το 60% του μισού καθαρού μισθού και το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικών εισφορών.

4 Επεκτείνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, για τον μήνα Οκτώβριο.

Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα με ΠΝΠ οι αναστολές επεκτάθηκαν χρονικά ώστε να καλύψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Με τη νέα ρύθμιση η χρονική επέκταση καταλαμβάνει πλέον και τον Οκτώβριο.

5 Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Με τη ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε μια «κουτσή» σεζόν θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.

6 Θεσμοθετείται νέα 2μηνη παράταση για επιδοματούχους ανεργίας το δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δηλαδή, για όσους η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 3μήνου δικαιούνται τώρα να πάρουν άλλα 2 μηνιαία επιδόματα. Οι άνεργοι που ολοκλήρωσαν τη 12μηνη επιδότησή τους εντός Ιουνίου αναμένεται να λάβουν τα 800 ευρώ των 2 μηνιαίων επιδομάτων εφάπαξ το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου. Όσοι έχασαν το δικαίωμα Ιούλιο και Αύγουστο, εξοφλούνται σε 2 δόσεις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

7 Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού που θα έχουν εγγραφεί έως 30 Σεπτεμβρίου στην «Εργάνη», καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα καιγια 2 μήνες. Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού υποβάλλουν μονομερώς υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr)

8 Παρατείνεται μέχρι τέλος 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο τηλεργασίας που προβλέπει δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται συναίνεση του εργαζόμενου.

Πηγή: Ναυτεμπορική