Νέο ΕΣΠΑ: Μεγάλη ευκαιρία – Ανοίγουν επιδοτήσεις που φτάνουν τα 2 δις ευρώ

Πώς θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε πτωχευμένους οφειλέτες των Ταμείων
8 Απριλίου, 2022
Απλοποιούνται οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ – Οι αιτήσεις θα εγκρίνονται σε έναν μήνα
15 Απριλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Νέο ΕΣΠΑ: Μεγάλη ευκαιρία – Ανοίγουν επιδοτήσεις που φτάνουν τα 2 δις ευρώ

15/04/2022

ΕΣΠΑ 2022: Με δυο οριζόντιες προσκλήσεις, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), θα κάνει αυλαία το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Πώς μπορείτε να πάρετε το «πακέτο».

Οι προκηρύξεις, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, θα αφορούν στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων της χώρας.

Κάθε πρόσκληση θα έχει δημόσια (κοινοτική και εθνική) συμμετοχή ύψους που ξεκινά με 500 εκατ. ευρώ και θα διευρύνεται, ανάλογα με τη ζήτηση και τα αποτελέσματα.

Στο ποσό της δημόσιας συμμετοχής θα προστεθεί και το ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής. Επομένως η μόχλευση κεφαλαίων θα ξεκινά με 1 δισ. ευρώ, και το πιο πιθανό είναι στη συνέχεια να αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι οι προσκλήσεις αυτές, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει μέχρι και σήμερα, θα είναι ανοιχτές για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διάρκειας π.χ. 12 – 24 μήνες.

Επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το τομεακό πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας», που είναι το διάδοχο πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, Έρευνας & Καινοτομίας).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Τσακίρη, στόχος και των δύο προσκλήσεων, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ της χώρας, στόχος ο οποίος συνάδει με την υλοποίηση του συνόλου του Προγράμματος της Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ.

Η πρώτη πρόσκληση που θα βγει στον αέρα θα είναι η σχετική με το ψηφιακό μετασχηματισμό ΜμΕ. Επιδίωξη του υπουργείου είναι να βγει στον «αέρα» αμέσως μετά το Πάσχα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεύτερη πρόσκληση, που θα αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό των ΜμΕ.

Η δημοσιοποίηση των προσκλήσεων θα γίνει ακόμη και αν η Κομισιόν δεν έχει εγκρίνει μέχρι τότε το πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας».

Αν αυτό συμβεί, όπως επισημαίνει ο κ. Τσακίρης, η ελληνική πλευρά θα διασφαλίσει την επιλεξιμότητα των δαπανών.

«Η επιλέξιμη περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και οποιαδήποτε δαπάνη γίνεται μπορεί να ενταχθεί εκ των υστέρων στο ΕΣΠΑ, αρκεί βεβαίως αυτή να είναι επιλέξιμη», λέει ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης.

Πάντως θεωρείται μάλλον απίθανο, με δεδομένες τις αναταράξεις που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές οικονομίες τις τελευταίες εβδομάδες να καθυστερήσει τόσο πολύ η έγκριση των Τομεακών και των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Επίσης δεν είναι μόνον οι δύο οριζόντιες προσκλήσεις. Άλλο 1 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί από το νέο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας» στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE) ως χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση κυρίως ΜμΕ.

Έτσι στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει ανοίξει μια δύναμη πυρός ενισχύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» έχει προϋπολογισμό 3,9 δισ. ευρώ, σε σύνολο 26,2 δισ. ευρώ που ανέρχεται το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πηγή: xristika.gr