Απλοποιούνται οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ – Οι αιτήσεις θα εγκρίνονται σε έναν μήνα

Νέο ΕΣΠΑ: Μεγάλη ευκαιρία – Ανοίγουν επιδοτήσεις που φτάνουν τα 2 δις ευρώ
15 Απριλίου, 2022
Βασικοί στόχοι και προκλήσεις για το νέο ΕΣΠΑ
15 Απριλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Απλοποιούνται οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ – Οι αιτήσεις θα εγκρίνονται σε έναν μήνα

15/04/2022

Δραστικά μειώνεται ο χρόνος αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ. Η αξιολόγηση και έγκριση των αιτήσεων διαρκεί πλέον έναν μήνα, καταργήθηκε η υποβολή φυσικών φακέλων, ενώ πιο γρήγορα θα προκηρύσσονται και οι δράσεις.

Τον πυρήνα των αλλαγών στο ΕΣΠΑ περιέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

“Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα λάβει έγκριση για το Πρόγραμμα ‘Ανταγωνιστικότητα 2021-2027’. Μάλιστα, η πρώτη δράση του νέου ΕΠΣΑ θα ξεκινήσει εντός του Μαϊου” υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Ευτύχιος Παλλήκαρης, διευθυντής του Powergame.gr.

Μεγάλη έμφαση δίνεται και στην ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, που όπως είπε μπορούν να δώσουν άμεσα αποτελέσματα στο ΑΕΠ, την ποιότητα των επενδύσεων και του ανθρώπινου δυναμικού. Προς την κατεύθυνση αυτή ο υφυπουργός προανήγγειλε δύο εμβληματικές δράσεις.  Η πρώτη θα χρηματοδοτήσει  την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων όσον αφορά τα παραγωγικά τους πάγια, π.χ. αντικατάσταση ενεργοβόρων μηχανημάτων, ενώ η δεύτερη τον πλήρη ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, υπάρχει 1,5δις. ευρώ στην αγορά που περιμένει τον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρθηκε και στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς μέσω της τράπεζας “έτρεξαν” όλα τα χρηματοδοτικά προϊόντα που στήριξαν τις επιχειρήσεις.

Πηγή: Capital.gr