Νέες προθεσμίες στους εργοδότες για Δώρα και αναστολές συμβάσεων

Έρχονται κίνητρα για να… ψηλώσουν οι μικρές επιχειρήσεις
23 Οκτωβρίου, 2020
Κοκτέιλ ρυθμίσεων για οικονομική ανάταξη εταιρειών και νοικοκυριών
23 Οκτωβρίου, 2020
Δείτε τα όλα

Νέες προθεσμίες στους εργοδότες για Δώρα και αναστολές συμβάσεων

23/10/2020

Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες που δεν έλαβαν το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Λήγει το Σαββατοκύριακο η προθεσμία για τις αιτήσεις αναστολών Σεπτεμβρίου.

Προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου έχουν οι εργοδότες που δεν έλαβαν από το υπουργείο Εργασίας το ποσό που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή στην πληρωμή του δώρου Πάσχα σε εργαζόμενους που είχαν τεθεί σε αναστολή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προκειμένου να υποβάλλουν νέα διορθωτική δήλωση.

Το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας θα παραμείνει ανοικτό έως το τέλος του μήνα, ώστε να συμπληρωθεί το ειδικό έντυπο από τους εργοδότες που επιθυμούν να διορθώσουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει προκειμένου να λάβουν το ποσό.

Σύμφωνα δε, με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο σύστημα Εργάνη, το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός» θα είναι διαθέσιμο έως 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη που έχουν εμφιλοχωρήσει κατά την αρχική δήλωση. Τέτοια λάθη, ενδεικτικά, είναι η αναγραφή εσφαλμένων ποσών ανά εργαζόμενο σε σχέση με τις ημέρες αναστολής και τις μεικτές αποδοχές, λανθασμένα, μη αποδεκτά ή καταργημένα ΙΒΑΝ κ.ά. Όπως μάλιστα έχει αποκαλύψει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της διασταύρωσης στοιχείων, πριν από τις πληρωμές, διαπιστώθηκαν κραυγαλέες παραβάσεις, με εργοδότες που διεκδικούσαν από το δημόσιο, για έναν μόνο εργαζόμενο ποσά που ξεπερνούσαν ακόμη και το 1,7 εκατ. ευρώ.

Πριν υποβληθούν oi διορθώσεις, οι ενδιαφερόμενοι που προφανώς έχουν αποκλειστεί από τις πληρωμές, μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση και επιλέγοντας το κουμπί «Επισκόπηση» να ενημερώνονται για τους λόγους που δεν έλαβαν τα ποσά. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το σφάλμα που αναγράφεται είναι «Μη αποδεκτό ποσό πληρωμής» για τους εργαζόμενους των οποίων τα ΑΦΜ εμφανίζονται, πρέπει να συμπληρωθούν ποσά που να πληρούν τα κριτήρια υπολογισμού της επιδότησης για το Δώρο Πάσχα. Εάν κατά την υποβολή του εντύπου δεν έχουν συμπληρωθεί τα σωστά ποσά, εμφανίζεται μήνυμα με τις ημέρες αναστολής μέχρι 30.04.2020 και τις μεικτές αποδοχές που προκύπτουν από τα υποβληθέντα στο «Εργάνη» έντυπα και βάση των οποίων πραγματοποιούνται οι υπολογισμοί.

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες όφειλαν να καταβάλλουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα στους μισθωτούς τους έως τις 30 Ιουνίου. Στη συνέχεια, υπέβαλλαν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης για το επίδομα εορτών Πάσχα στην «Εργάνη», και οι περισσότεροι έλαβαν από το κράτος τα ποσά που αναλογούν στο τμήμα του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι αναστολές συμβάσεων

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων σχετικά με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το μήνα Σεπτέμβριο, ώστε στη συνέχεια οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Το μέτρο αυτό αφορά συγκεκριμένα επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους επισιτισμού, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού κι αθλητισμού καθώς και επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων. Οι αιτήσεις από τους εργοδότες πρέπει να γίνουν έως το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, ενώ οι εργαζόμενοι υποβάλουν τις δικές τους δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έως και την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου.

Πηγή: Euro2day.gr