Νέα ρύθμιση οφειλών: Σε έως 72 δόσεις κορωνο-χρέη ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Κερδισμένοι και χαμένοι από την ανακατανομή του νέου ΕΣΠΑ
16 Ιουλίου, 2021
Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν την επιστρεπτέα προκαταβολή
16 Ιουλίου, 2021
Δείτε τα όλα

Νέα ρύθμιση οφειλών: Σε έως 72 δόσεις κορωνο-χρέη ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

16/07/2021

Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με χρέη ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ τα οποία συσσωρεύτηκαν και «γεννήθηκαν» λόγω της πανδημίας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση.

Πάνω από 822.000 επιχειρήσεις, επιτηδευματίες αλλά και φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία μπορούν πλέον να ρυθμίσουν οφειλές όπως

* ΦΠΑ,

* φόρο εισοδήματος,

* ΕΝΦΙΑ

* ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού, από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.

σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο αντί σε 24 άτοκες ή 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5% που ίσχυε έως τώρα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά :

-134.455 νομικά πρόσωπα,

-392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και

-299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες

που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς την εφορία από την αρχή της πανδημίας δηλαδή από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021. Στους ωφελημένους θα περιληφθούν και όσοι πληττόμενοι έχουν χρέη και προς τα ασφαλιστικά ταμεία με το ποσό αυτό να εκτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Βασική προϋπόθεση, οι οφειλέτες να ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων. Δηλαδή να ανήκουν στην κατηγορία :

– Επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

-Εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID που έχουν υποβάλει

– Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, οι παραπάνω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. των 100 ή 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου. Όσον αφορά τις δόσεις που χάθηκαν, αυτές θα μεταφερθούν  στο τέλος της ρύθμισης.

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έρθουν οι πρώτες ρυθμίσεις οφειλών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.

Με την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους να λειτουργεί κανονικά από την 1η Ιουνίου, 26.946 μοναδικά ΑΦΜ είχαν υποβάλει αίτηση έως τις 15 Ιουλίου. Από αυτά:

-18.528 μοναδικά ΑΦΜ έχουν ενεργή οριστικοποιημένη αίτηση και αναμένουν στοιχεία πιστωτών.

«Στην παρούσα φάση οι αιτήσεις δεν έχουν υποβληθεί στους χρηματοπιστωτικούς φορείς, διότι οι αιτούντες συμπληρώνουν στοιχεία, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, καθώς ελέγχουν όσα στοιχεία και δικαιολογητικά έχουν ήδη αντληθεί αυτομάτως. Συνεπώς όλες οι αιτήσεις ρίπτονται στη διαδικασία άντλησης, ελέγχου, διόρθωσης και συμπλήρωσης στοιχείων και δικαιολογητικών από τους πιστωτές. Όπως σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ρύθμισης οφειλών, η διαδικασία ανάκτησης στοιχείων είναι ασύγχρονη, δηλαδή δεν ολοκληρώνεται επί τόπου, αλλά απαιτεί κάποιες ημέρες, προκειμένου να ανακτηθούν όλα τα δεδομένα» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Όταν λοιπόν οι οφειλέτες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, τότε θα δρομολογηθούν στους χρηματοπιστωτικούς φορείς, προκειμένου να διαμορφώσουν μια πρόταση ρύθμισης οφειλών εντός δύο μηνών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι πρώτες αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουλίου με τις πρώτες ρυθμίσεις οφειλών μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.  

Για να δοθεί από τις τράπεζες μια πρόταση ρύθμισης, εξετάζεται η οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του κάθε οφειλέτη μέσω του αλγορίθμου, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η ύπαρξη καταθέσεων τόσο στο εμπόριο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και σε τράπεζες του εξωτερικού. Τέλος εξετάζονται και τα οικονομικά στοιχεία των συνοφειλετών και εγγυητών. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση μιας λύσης ρύθμισης οφειλών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική