Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν την επιστρεπτέα προκαταβολή


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Νέα ρύθμιση οφειλών: Σε έως 72 δόσεις κορωνο-χρέη ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ
16 Ιουλίου, 2021
Επιδότηση παγίων δαπανών: Πάνω από 30.000 οι τελικοί δικαιούχοι
16 Ιουλίου, 2021
Δείτε τα όλα

Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν την επιστρεπτέα προκαταβολή


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

16/07/2021

Πώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν τη χορήγηση ενισχύσεων τρίτου και τέταρτου κύκλου. Πέντε μέρες προθεσμία για ενστάσεις και νέες αιτήσεις. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που «ξεσκόνισε» και μπλόκαρε η ΑΑΔΕ.

Πληγέντες από την πανδημία οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά θεωρούν πως απορρίφθηκαν άδικα, έχουν τώρα το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση διεκδικώντας τη χορήγηση των ενισχύσεων του τρίτου και τέταρτου κύκλου. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποίησε ήδη την πλατφόρμα υποβολής ενστάσεων και ενημερώνει τόσο μέσω του Taxisnet (e-κοινοποιήσεις) όσο και μέσω email όσους «κόπηκαν» για το δικαίωμά τους να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Το χρονικό περιθώριο που δίνεται, μπορεί να θεωρηθεί ασφυκτικό καθώς η προθεσμία εκπνέει εντός πέντε ημερών από την ειδοποίηση.

Στους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, οι αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν είναι εκατοντάδες χιλιάδες -πολλές φορές επαναλαμβανόμενα ΑΦΜ- και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η αιτία της απόρριψης είναι η αδυναμία κάλυψης των κριτηρίων.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις άλλωστε όπου επιχειρηματίες αντιμετώπισαν το μέτρο ως ευκαιρία για τζάμπα λεφτά από το κράτος, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται μαζικά ακόμα και από πολλούς οι οποίοι εμφάνιζαν αύξηση τζίρου στη διάρκεια της πανδημίας ή ήταν καραμπινάτοι φοροφυγάδες, έχοντας δηλώσει στην εφορία ετήσιο τζίρο ακόμα και 1.000 ευρώ!

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις:

  • Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο κρέατος, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ. 
  • ΕΠΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού γραφείου, η οποία είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020, αλλά πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τέσσερα τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Ξενοδοχείο στη Θεσσαλία με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020 και άλμα τζίρου στα 3 εκατ. ευρώ το 2019 και 1 εκατ. ευρώ το 2020, λίγο πριν την έναρξη του πέμπτου κύκλου επιστρεπτέας, επίσης με τροποποποιητική δήλωση.
  • ΙΚΕ με αντικείμενο την παραγωγή φυτών στην Αττική με τζίρο 7.000 ευρώ το 2019 και το 2020, η οποία ξαφνικά «θυμήθηκε» τζίρο 2 εκατ. ευρώ το 2019, λίγο πριν κάνει αίτηση για την επιστρεπτέα.

Δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις εξετάζονται εξονυχιστικά από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τα περαιτέρω.

Σε μία τόσο μαζική διαδικασία ενισχύσεων, όμως, δεν μπορούν να αποκλειστούν και τα λάθη. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις δίνεται το δικαίωμα ένστασης.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα λάβουν τη σχετική ειδοποίηση έχουν περιθώριο πέντε ημερών για την υποβολή ένστασης (δεν διευκρινίζεται αν ο χρόνος μετρά από την αποστολή του μηνύματος ή από την ανάγνωσή του…) μέσω της πλατφόρμας MyBusinessSupport, τόσο για την επιστρεπτέα προκαταβολή όσο και για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Θα πρέπει να συμπληρώσουν πληροφορίες όπως σε ποιο κύκλο έκαναν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας, γιατί θεωρούν πως εσφαλμένα απορρίφθηκε και να υποβάλουν βεβαίως συνημμένα τα δικαιολογητικά τα οποία αποδεικνύουν την εσφαλμένη απόρριψη.

Πηγή: Euro2day.gr