Με δικαστική βούλα και ερήμην της οικονομίας οι ομαδικές απολύσεις

Ευρωπαϊκή βοήθεια για στήριξη επιχειρήσεων και 2η ευκαιρία σε 700 επιχειρήσεις
20 Δεκεμβρίου, 2016
Φόρος 21,6% έως 52,5% στα αδήλωτα εταιρειών
22 Δεκεμβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Με δικαστική βούλα και ερήμην της οικονομίας οι ομαδικές απολύσεις

[:el]22/12/2016

Στα ελληνικά δικαστήρια πετάει την “καυτή πατάτα” της έγκρισης μίας ομαδικής απόλυσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ ταυτόχρονα δεν συμφωνεί με το λαμβάνεται υπόψη προς αυτή την κατεύθυνση  το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Θεωρεί, μάλιστα, ότι δεν αντιτίθεται στην κοινοτική οδηγία το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις με τον όρο ότι δεν τις εμποδίζει.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με νομικούς με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τη χθεσινή απόφαση του για την υπόθεση της ΑΓΕΤ, υπονοεί ότι πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις δύο βασικές αλλαγές:

  • Να μη γίνεται επίκληση από πλευράς “εξουσίας”  η οποία θα εγκρίνει ή όχι τη σχεδιαζόμενη ομαδική απόλυση στο “συμφέρον” και στην “εύρυθμη λειτουργία” της εθνικής οικονομίας”.
  • Να εναπόκειται στο (σ.σ. ελληνικό) δικαστήριο η εξέταση της σχεδιαζόμενης απόλυσης, να κρίνει αν η απόφαση μίας ομαδικής απολύσεις μετά και από την έγκριση της από την αρμόδια δημόσιας αρχή (δηλαδή από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στο οποίο προΐσταται ο γ.γ. του Υπ. Εργασίας) είναι  ή όχι δεν είναι πρακτικά αποτελεσματική”

Και αυτό γιατί, ενώ το Ευρωδικαστήριο εκτιμά ότι η κοινοτική οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις “δεν αντιτίθεται, καταρχήν σε εθνική νομοθετική ρύθμιση”, δηλαδή στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα, επισημαίνει πως :

  • “Όσον αφορά την προστασία του συμφέροντος της εθνικής οικονομίας, αποτελεί πάγια νομολογία ότι οι λόγοι αμιγώς οικονομικής φύσεως, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας ή η εύρυθμη λειτουργία  δεν μπορούν να δικαιολογήσουν απαγορευμένους από τη Συνθήκη περιορισμούς”.
  • “Εάν διαπιστωθεί ότι (…)η επίμαχη ρύθμιση (σ.σ. που αφορά τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα) έχει ως συνέπεια να καθίσταται οι διατάξεις της οδηγίας  (σ.σ. της Ε.Ε.) άνευ πρακτικής αποτελεσματικότητας, ζήτημα του οποίου η εξέταση απόκειται στο αιτούν δικαστήριο”.

Στην τελευταία  περίπτωση, επισημαίνεται  από το Ευρωδικαστήριο,  “δεν ισχύει” ότι “η οδηγία 98/59 /ΕΚ, δεν αντιτίθεται, σε εθνική νομοθετική ρύθμιση, ελλείψει συμφωνίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ο εργοδότης δεν μπορεί να προβεί στις απολύσεις αυτές, εφόσον η αρμόδια δημόσια αρχή (…) δεν εγκρίνει (…) την εν λόγω υλοποίηση των σχεδιαζόμενων απολύσεων”.

Έτσι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο , προκειμένου να μην υπάρχει αντίθεση κοινοτικής οδηγίας –εθνικής ρύθμισης για τις ομαδικές απολύσεις θα πρέπει η εθνική ρύθμιση να μη εμποδίζει πρακτικά την πραγματοποίηση των απολύσεων,

Το Ευρωδικαστήριο ξεκαθαρίζει πως αν το (σ.σ. εθνικό)  δικαστήριο κρίνει ότι  δεν είναι “πρακτικά αποτελεσματικά” η ισχύουσα “εθνική ρύθμιση” (δηλ. το παρόν θεσμικό πλαίσιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο Υπ. Εργασίας να προεγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις), τότε υπάρχει θέμα “αντίθεσης” της κοινοτικής οδηγίας με την εν λόγω εθνική ρύθμιση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε τροποποιήσεις στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, το οποίο αποτελεί ένα από τα δύο βασικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης για το νέο Εργασιακό.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση “δικαιώνει”, κατά το Υπ. Εργασίας, τις “θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης” επ΄αυτού του θέματος. Πιο συγκεκριμένα, η κυβερνητική πλευρά, με βάση την εν λόγω απόφαση, τόνισε την ύπαρξη  ανάγκης  πιο “εξειδικευμένων κριτηρίων” για τις ομαδικές απολύσεις.

Πηγή: Capital.gr[:]