Ξεκινά η χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)

ΕΣΠΑ: 10 (ακόμη) συχνές ερωτήσεις.
27 Φεβρουαρίου, 2015
Αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και αντιγράφων στο Γ.Ε.ΜΗ.
3 Μαρτίου, 2015
Δείτε τα όλα

Ξεκινά η χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)

3/3/2015

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα ξεκινήσει να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση αποδεχόμενη το αίτημα των ελληνικών αρχών να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι μέτοχοι της EBRD ψήφισαν υπέρ του να συνεχίσει η Τράπεζα να επενδύσει στην Ελλάδα έως τα τέλη του 2020.

Όπως μεταδίδει το Reuters την έγκριση της βοήθειας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της τράπεζας Σούμα Κακραμπάρτι σε συνέντευξη Τύπου με το ποσό να κυμαίνεται περί το 1 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η ΕΤΑΑ έχει ισχυρή παρουσία», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Σούμα Κακραμπάρτι δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΤΑΑ και μέχρι σήμερα οι ελληνικές εταιρείες και τράπεζες έχουν επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ σε κοινές επενδύσεις με την τράπεζα σε χώρες μέλη της ΕΤΑΑ, με έμφαση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, τόνισε πως το 2010, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Βιέννης, η EBRD υποστήριξε τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι επενδύσεις της τράπεζας έχουν στόχο να ενισχύσουν την πρόοδο στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας και να συνεισφέρουν στην ανάκαμψή της.

Η τράπεζα θα «ξεδιπλώσει”»την ειδικότητά της στην προσέλκυση και ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, τονώνοντας το ρόλο του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, η EBRD θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κεφαλαιακής ανεπάρκειας των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων, με έμφαση στις ΜμΕ.

Σημειώνεται ότι αίτημα είχε υποβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη του 2014 για την Ελλάδα ως μιας χώρας που δραστηριοποιείται η EBRD . Ωστόσο, λόγω των εκλογών και της αβεβαιότητας είχε «παγώσει». Η διαδικασία όμως ενεργοποιήθηκε ξανά μετά την έγκριση για 4μηνη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και σήμερα ανακοινώθηκε η έγκριση.

Πηγή: www.imerisia.gr