Στα 9,35 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Στη Βουλή οδεύει ο νέος Πτωχευτικός – “Κλειδί” για την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία
9 Οκτωβρίου, 2020
Στο ΥΠΟΙΚ ο συντονισμός εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης και νέου ΕΣΠΑ – Οι 5 προτεραιότητες
9 Οκτωβρίου, 2020
Δείτε τα όλα

Στα 9,35 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

09/10/2020

Σημαντική αύξηση των NPEs προβλέπει νέα μελέτη του Κέντρου Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής (ΚΕΜΕΧ) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Ο αντίκτυπος στην οικονομία.

To Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΚΕΜΕΧ)* εκπόνησε ειδική οικονομετρική μελέτη των δεδομένων για την ποσοτικοποίηση της επίδρασης της πανδημίας στην εγχώρια οικονομία και ειδικά στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της ελληνικής οικονομίας.

Η μελέτη του ΚΕΜΕΧ συμπεραίνει ότι τα NPEs θα αντιστρέψουν την ισχυρή τάση μείωσης που έχουν σημειώσει από το πρώτο τρίμηνο του 2016 και έπειτα. Το υπόδειγμα που έχει δημιουργήσει, στο βασικό σενάριο, προβλέπει ότι τα NPEs θα ξεκινήσουν να αυξάνονται έως και 9,35 δισεκατομμύρια ευρώ, το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και στη συνέχεια θα συνεχίσουν την προηγούμενη πτωτική τάση, φτάνοντας σε χαμηλότερα επίπεδα στο τέλος του 2022.

Η πρόβλεψη είναι πιο συντηρητική σε σχέση με τις εκτιμήσεις των τραπεζών που τοποθετούν το επίπεδο των νέων κόκκινων δανείων πιο κοντά στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ από την πανδημία, αλλά είναι πολύ κοντά στο μέσο επίπεδο της Κεντρικής Τράπεζας, όπου ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας, μιλώντας στον 7ο κύκλο του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά (;) την πανδημία», εκτίμησε ότι θα προστεθούν 8 με 10 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η βασική πηγή δημιουργίας των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια. Το υπόδειγμα εκτιμά ότι το απόθεμα NPEs θα αυξηθεί επίσης στο πρώτο τρίμηνο του 2021 στα 39,1 δισ. ευρώ από 32,8 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια φαίνεται να κορυφώνονται ένα τρίμηνο νωρίτερα και η αύξησή τους δεν θα είναι στο μέγεθος των επιχειρηματικών δανείων.

Αυτή η πρόβλεψη των νέων κόκκινων δανείων συνδυάζεται και με την πρόσφατη μελέτη του ΚΕΜΕΧ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία έκανε λόγο για έως και 200 χιλ. περίπου επιχειρηματικές οντότητες που μπορεί να βρεθούν σε οριακές συνθήκες λειτουργίας το 2021.

Τέλος, το υπόδειγμα του ΚΕΜΕΧ προβλέπει ότι το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία και η ισχυρή πτωτική τάση που είχε εγκαθιδρυθεί τα προηγούμενα τρίμηνα θα συνεχιστεί, αλλά με μειωμένο ρυθμό.

Πηγή: Euro2day.gr