Κόκκινα δάνεια με τρία εμπόδια στις βιώσιμες ρυθμίσεις

Μεταβιβάσεις ακινήτων με αυτόματη συμπλήρωση ΚΑΕΚ στο Ε9
14 Οκτωβρίου 2026
Νέα δάνεια άνω των 5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 2027
15 Οκτωβρίου 2026
Μεταβιβάσεις ακινήτων με αυτόματη συμπλήρωση ΚΑΕΚ στο Ε9
14 Οκτωβρίου 2026
Νέα δάνεια άνω των 5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 2027
15 Οκτωβρίου 2026
Δείτε τα όλα

Κόκκινα δάνεια με τρία εμπόδια στις βιώσιμες ρυθμίσεις

15/10/2026

Παρά τη σημαντική πρόοδο στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, το ιδιωτικό χρέος εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες έχει υποχωρήσει κάτω από το 3%, ωστόσο μεγάλο μέρος των προβληματικών οφειλών έχει μεταφερθεί σε funds και εταιρείες διαχείρισης (servicers).

Συνολικά, οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές, εντός και εκτός τραπεζικών ισολογισμών, έχουν μειωθεί κατά περίπου 20 δισ. ευρώ την τελευταία εξαετία, φτάνοντας στα 72 δισ. ευρώ. Παρά τις διαγραφές χρεών και την αυξημένη αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, σημαντικό μέρος τους παραμένει χωρίς βιώσιμη λύση.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των servicers, τρεις βασικοί παράγοντες δυσχεραίνουν την επίτευξη νέων ρυθμίσεων.

Πρώτο εμπόδιο είναι η ηλικία των οφειλετών. Με τη μέση ηλικία να διαμορφώνεται κοντά στα 60 έτη, περιορίζεται η δυνατότητα μεγάλης επιμήκυνσης της αποπληρωμής, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τη μηνιαία δόση.

Δεύτερο εμπόδιο αποτελεί η άνοδος των τιμών των ακινήτων. Οι προτάσεις ρύθμισης συνδέονται με την αξία των εξασφαλίσεων, καθώς η ανάκτηση μέσω της ρύθμισης δεν μπορεί, κατά την προσέγγιση των πιστωτών, να υπολείπεται της αξίας που θα εξασφάλιζαν από τη ρευστοποίησή τους. Έτσι, η αύξηση της αξίας των ακινήτων περιορίζει τα περιθώρια διαγραφής οφειλών.

Τρίτο εμπόδιο είναι η πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα. Παρότι τα ονομαστικά εισοδήματα έχουν αυξηθεί, το υψηλότερο κόστος διαβίωσης περιορίζει την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής των νοικοκυριών.

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί δανειολήπτες να καλούνται να εξοφλήσουν μεγαλύτερα ποσά σε μικρότερο χρονικό διάστημα, γεγονός που δυσκολεύει τη διαμόρφωση βιώσιμων προτάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη των εταιρειών διαχείρισης προτείνουν να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις που εφαρμόζονται, σε διαφορετικές μορφές, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής με ανάληψη της υποχρέωσης από νεότερους κληρονόμους, καθώς και η μεταβίβαση της κυριότητας ενός ακινήτου με αντάλλαγμα τη διαγραφή του χρέους και τη διατήρηση ισόβιου δικαιώματος κατοίκησης από τον οφειλέτη.

Πρόκειται για προτάσεις προς συζήτηση και όχι για θεσμοθετημένες λύσεις στην Ελλάδα. Ζητούμενο παραμένει η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα επιτρέπει περισσότερες βιώσιμες ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών όσο και τις δεσμεύσεις των πιστωτών.

Η ομάδα της BOXmind