«Κόφτης» το ΕΣΠΑ στην κρατική επιδότηση α’ κατοικίας


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Έρχεται «update» στον εξωδικαστικό
27 Σεπτεμβρίου, 2019
Επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ’ οίκον
4 Οκτωβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

«Κόφτης» το ΕΣΠΑ στην κρατική επιδότηση α’ κατοικίας


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

27/09/2019

Η ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα που βάζει φρένο στη στήριξη για δανειολήπτες με επιχειρηματικά δάνεια και εγγύηση πρώτης κατοικίας. Για ποια ποσά μπαίνει «κόφτης». Ερχεται πέλεκυς από τέλη Οκτωβρίου στους στρατηγικούς κακοπληρωτές του νόμου Κατσέλη.

Αντιμέτωποι με έναν ακόμη «κόφτη» θα βρεθούν όσοι έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο με εγγύηση την πρώτη κατοικία και επιδιώκουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, γεγονός που θα περιορίσει την περίμετρο των προς ένταξη στη ρύθμιση δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) ενεργοποίησε μέσω της έγκρισης της κρατικής επιδότησης μέρους της μηνιαίας δόσης του δανείου -στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας- την ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα βάσει της οποίας το σύνολο των επιδοτήσεων (ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ κ.ά.) που λαμβάνει μια επιχείρηση από το δημόσιο δεν πρέπει να ξεπερνά ένα χρηματικό όριο.

Εν προκειμένω, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους καλείται, πλέον, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας, να ελέγξει εάν η επιχείρηση -δεν αφορά φυσικά πρόσωπα- έχει εξαντλήσει από τη χρονική στιγμή που κατατίθεται η αίτηση -εντός του 2019-και για τρία χρόνια πίσω, το όριο των 200.000 ευρώ κρατικών επιδοτήσεων.

Εάν το έχει εξαντλήσει, τότε δεν θα μπορεί να λάβει για την επόμενη 3ετία την κρατική επιδότηση που προβλέπει ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην περίπτωση που δεν έχει εξαντληθεί το «ταβάνι» των 200.000 ευρώ, μπορεί να επιδοτηθεί και για το δάνειο που συνδέεται με την πρώτη κατοικία, κλιμακωτά, ανάλογα το ύψος των κεφαλαίων που έχει αντλήσει μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Πρόκειται για ντιρεκτίβα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ολόκληρο το φάσμα των χρηματοδοτήσεων με κρατική επιδότηση», τονίζει στο Euro2day.gr πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Πέλεκυς στον ν. Κατσέλη

Κι ενώ «τρέχει» η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα διασύνδεσης των τραπεζών με το Taxis. Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα «ανεβάζουν» στην πλατφόρμα όλα τα ΑΦΜ των δανειοληπτών που έχουν κατ’ αρχήν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους, ωστόσο τελούν σε καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς, με σκοπό να «ξετρυπώσουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστωθεί ότι τα εισοδήματα δεν δικαιολογούν την ένταξη στον νόμο Κατσέλη, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (σ.σ. διαταγή πληρωμής), θα προσφύγουν στον δικαστή και θα ζητήσουν από τη δικαιοσύνη την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η διαδικασία της δικαστικής οδού θα είναι εξπρές και σε 1-1,5 μήνα θα αίρεται -εφόσον αποδειχθεί στο δικαστήριο από την πλευρά των τραπεζών, με βάση τα στοιχεία που θα αντλήσουν από το Taxis- η προστασία και είτε ο δανειολήπτης θα προχωρά σε ρύθμιση του δανείου είτε, σε διαφορετική περίπτωση, η τράπεζα θα προχωρά στον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Πηγή: Euro2day.gr