Έρχεται «update» στον εξωδικαστικό


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Νέο πρόγραμμα για 35.000 ανέργους
27 Σεπτεμβρίου, 2019
«Κόφτης» το ΕΣΠΑ στην κρατική επιδότηση α’ κατοικίας
27 Σεπτεμβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Έρχεται «update» στον εξωδικαστικό


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

27/09/2019

Μείωση δικαιολογητικών – Αυτόματες διευθετήσεις

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ενσωματωθούν από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ημείωση των απαραίτητων έως τώρα δικαιολογητικών, αλλά και ο αυτοματοποιημένος τρόπος καθορισμού του «κουρέματος» και των δόσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι επόμενες αλλαγές που προγραμματίζονται για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ειδικότερα έχοντας ως στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς τα δύο έτη εφαρμογής του νόμου έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τις οφειλές τους λίγο πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας, εντός Οκτωβρίου αναμένεται να ενσωματώσουν τις συγκεκριμένες βελτιώσεις, ώστε να βελτιωθεί ο ρυθμός διευθέτησης.

Πέραν των δικαιολογητικών που θα μειωθούν, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, καθοριστικής σημασίας παρέμβαση θα είναι η αυτοματοποιημένη διαδικασία διαγραφής χρεών, είτε αυτά αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις, είτε αρχικό κεφάλαιο, αλλά και ο καθορισμός του ύψους και του αριθμού των δόσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αυτοματοποιημένα «κουρέματα» δεν θα ισχύουν στις περιπτώσεις όπου τα προς ρύθμιση χρέη υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και στη διαδικασία εμπλέκονται και ιδιώτες πιστωτές. Δηλαδή οι τράπεζες.

Αυτή τη στιγμή για χρέη έως 300.000 ευρώ προς ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, ωστόσο η επικύρωση των διαγραφών χρεών και ο καθορισμός των δόσεων πρέπει να επικυρωθούν υπηρεσιακά, δηλαδή από κάποιον υπάλληλο. Ωστόσο, επειδή αρκετοί εξ αυτών, λόγω του φόβου πιθανών κυρώσεων, αποφεύγουν να «κλείνουν» υποθέσεις διευθέτησης, το πρόβλημα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί, με τη χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση επικύρωση της διευθέτησης.

Τα απολογιστικά στοιχεία

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) από ενάρξεως εφαρμογής του νόμου τον Αύγουστο του 2017, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 61.447 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Στο διάστημα αυτό έχουν υποβληθεί 6.877 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους 2.107 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή περίπου 1 στους 3,3 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, 41.083 εκκίνησαν τη διαδικασία και 10.202 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα. Εξ αυτών, υποβλήθηκαν 3.176 αιτήσεις εκ των οποίων οι 833 παραπέμφθηκαν σε διμερή διαπραγμάτευση και οι 2.663 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές. Από αυτές οι 367 έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία με ρύθμιση των χρεών τους, εκ των οποίων οι 282 με τη διαδικασία της διμερούς διαπραγμάτευσης και οι 85 με την παρουσία συντονιστή, καθώς οι πιστωτές ήταν περισσότεροι από ένας.

Την ίδια στιγμή, με τη διαδικασία της διμερούς διαπραγμάτευσης «έκλεισαν» χωρίς επιτυχία 317 υποθέσεις, ενώ με την παρουσία συντονιστή (περισσότεροι από ένας πιστωτής) απέτυχαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους 320 επιχειρήσεις. Οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Επαγγελματίες

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα στοιχεία προκύπτει ότι 18.822 εκκίνησαν τη διαδικασία, 11.484 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα και υποβλήθηκαν 3.332. Εξ αυτών 786 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ και 1.065 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ. Αντίθετα 2.351 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 1.194 προς ΕΦΚΑ και οι 1.157 προς ΑΑΔΕ, ολοκληρώθηκαν με αποτυχία.

Αγρότες

Στην κατηγορία των αγροτών, 1.542 εκκίνησαν τη διαδικασία, 1.108 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα, 369 αιτήσεις υποβλήθηκαν, 155 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ, 144 προς ΚΕΑΟ και 1 αίτηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς προς υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αντίθετα, ολοκληρώθηκαν με αποτυχία 90 αιτήσεις προς ΑΑΔΕ, 131 προς ΚΕΑΟ και 23 προς υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πηγή: Ναυτεμπορική