Κατρούγκαλος: Στο τραπέζι νέα ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Εκτός νόμου Κατσέλη χρέη προς Ταμεία
12 Αυγούστου, 2016
Βιώσιμη μόλις μία στις πέντε επιχειρήσεις με "κόκκινα" δάνεια
12 Αυγούστου, 2016
Δείτε τα όλα

Κατρούγκαλος: Στο τραπέζι νέα ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

[:el]12/8/2016

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει νέα ενιαία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους εκπροσώπους των δανειστών, άφησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε συνέντευξή του στον “Realfm 97,8″ ανέφερε ότι υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια τα οποία θα είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών θα είναι ένα από τα δύο που θα τεθούν κατά τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, εκτός των εργασιακών.

Σχετικά με τη ” μαύρη τρύπα” των ασφαλιστικών ταμείων, σημείωσε ότι ” αν δεν έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη μαύρη τρύπα θα παραμείνει”.

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την καταβολή χαμηλότερων ποσών ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2017, αντί του περιορισμού των δικαιούχων, ενώ προσέθεσε ότι στους θεσμούς θα τεθεί και το ζήτημα της δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων από αυτοαπασχολουμενους και επιστήμονες.

Για τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου όσον αφορά στα εργασιακά, ο κ.Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι “δεν προσπαθούμε απλώς να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις των δανειστών αλλά προωθούμε τις θέσεις μας”.

Παράλληλα διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι το ΔΝΤ δεν έχει θέσει ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

“Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων” τόνισε και έκανε την πρόβλεψη ότι “το ΔΝΤ δεν θα καταφέρει να προωθήσει τις ακραίες θέσεις του όπως δεν κατάφερε να προωθήσει τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις”

Ο Υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε των αλλαγών που έγιναν στο ασφαλιστικό με γνώμονα την ισονομία και τόνισε ότι μόνο το 10% των επικουρικών συντάξεων του Αυγούστου μειώθηκαν.

Πηγή: capital.gr[:]