«Ηρακλής» διαρκείας για τα κόκκινα δάνεια

Όλες οι νέες παρεμβάσεις για εισφορές και χρέη στα ταμεία
18 Νοεμβρίου, 2022
ΕΚΤ: Επίφοβα τα κόκκινα δάνεια του Νότου
18 Νοεμβρίου, 2022
Δείτε τα όλα

«Ηρακλής» διαρκείας για τα κόκκινα δάνεια

18/11/2022

Την παγιοποίηση του επιτυχημένου προγράμματος “Ηρακλής” εξετάζουν οι Θεσμοί σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μόνιμο “δίχτυ ασφαλείας” απέναντι στον εντεινόμενο κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

Η πρόταση ενός “Ηρακλή” διαρκείας συζητείται στις επαφές που έχουν αυτή την περίοδο οι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα ενόψει της πρώτης μεταπρογραμματικής έκθεσης που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές.

Η θέσπιση ενός μόνιμου πλαισίου για την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργηθούν εφεξής “δεν είναι κακή ιδέα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως ότι “χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στη δομή του”. “Πρέπει να γίνει κάποια δουλειά πάνω στο υφιστάμενο πλαίσιο”, σημειώνουν. 

Όπως εξηγούν, οι servicers που διαχειρίζονται τα δάνεια 55 δισ. ευρώ που τιτλοποιήθηκαν μέσω του “Ηρακλή Ι” και του “Ηρακλή ΙΙ” έχουν καθυστερήσει ως προς τους στόχους των business plans τους, γεγονός που σε έναν βαθμό οφείλεται και στην πανδημική κρίση.  

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείουν να δοθεί κάποια παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος οι εγγυήσεις να καταπέσουν αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Διαπιστώνουν, πάντως, συγκρατημένο ρυθμό αύξησης των NPEs παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες των τελευταίων μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι χάρη στον “Ηρακλή” – την ελληνική μεταφορά του ιταλικού GACs – οι τράπεζες απαλλάχθηκαν από μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων, επιστρέφοντας σε μονοψήφια ποσοστά NPEs τους προηγούμενους μήνες. Παρ’ όλα αυτά, “ο δείκτης NPE στις ελληνικές τράπεζες εξακολουθεί να υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”, σημειώνουν πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Η πρόσθετη δουλειά που πρέπει να γίνει, σε συνδυασμό με τα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών εν μέσω σφοδρής γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, εντείνουν την ανάγκη θέσπισης ενός μηχανισμού εξυγίανσης.

Ωστόσο, το “θρίλερ” που εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες με το ενδεχόμενο προσμέτρησης των κρατικών εγγυήσεων ύψους 19 δισ. ευρώ στο χρέος εξαιτίας αλλαγής στη μεθοδολογία από τη Eurostat, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την επανεξέταση των πλαισίων λειτουργίας των εν λόγω μηχανισμών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Εντείνονται οι ανησυχίες για νέα κόκκινα δάνεια

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρθηκε εκτενώς στον κίνδυνο αυτό στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. “Η επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, ενδέχεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει στη δημιουργία νέων NPEs, γεγονός που θα επηρεάσει εκ νέου την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών”.

Τονίζει δε ότι “το ύψος των νέων NPEs είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εξαιτίας της αβεβαιότητας για την πορεία των παραμέτρων που σχετίζονται με τη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση, ιδίως υπό το ενδεχόμενο αυτές να παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να κλιμακωθούν περαιτέρω”.

Τους ίδιους κινδύνους διαβλέπει και η ΕΚΤ η οποία σε πρόσφατη μελέτη της οι τράπεζες της Ευρωζώνης ενδέχεται να δουν άνοδο των προβληματικών δανείων καθώς η ταχεία αύξηση του πληθωρισμού και τα αυξανόμενα επιτόκια πλήττουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, όπου τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και με υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αλλά περιορισμένες αποταμιεύσεις, έχουν σχετικά μεγάλο μερίδιο των δανείων των νοικοκυριών του τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Κύπρο θα μπορούσαν να υποστούν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προειδοποιεί η ΕΚΤ.

Πηγή: capital.gr