Γιατί πάγωσε η διασύνδεση των ταμειακών με το ΤΑXIS

Ενισχύσεις ύψους 222,7 εκατ. ευρώ για «πράσινες» επενδύσεις
11 Νοεμβρίου, 2016
Από 40% έως 60% το "κούρεμα" στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
11 Νοεμβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Γιατί πάγωσε η διασύνδεση των ταμειακών με το ΤΑXIS

[:el]11/11/2016

10 μήνες: Η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2016

Στον «πάγο» για πάνω από 10 μήνες έχει βάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη νομοθετική ρύθμιση και την υπουργική απόφαση που προβλέπουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στον server της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών, μηχανημάτων POS και κινητών τηλεφώνων, με διαδικασίες υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας.

Η νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ η υπουργική απόφαση που ρύθμιζε τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου αυτού είχε ετοιμαστεί πολύ νωρίτερα, από τον Ιούλιο του 2015! Κι όμως μέχρι σήμερα ούτε η νομοθετική ρύθμιση ούτε η υπουργική απόφαση έχουν προωθηθεί για θεσμοθέτηση και εφαρμογή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τον server της ΓΓΔΕ και την ηλεκτρονική διαβίβαση στον ίδιο server των δεδομένων των χειρόγραφα εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων.

Ως μέσα αποστολής των στοιχείων των συναλλαγών προβλέπονται τα εξής:ταμειακές μηχανές on line συνδεδεμένες με τον server του συστήματος ΤΑXIS της ΓΓΔΕ,κινητά τηλέφωνα, μηχανήματα POS. 

Η απόφαση προβλέπει ότι όλα τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που αφορούν συναλλαγές χονδρικής και λιανικής πώλησης (τιμολογίων και αποδείξεων) πρέπει να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τους εκδότες στην ΓΓΔΕ. Ακόμη, καθορίζει τον χρόνο έναρξης της υποχρέωσης αυτής (σταδιακά, ανά επάγγελμα και περιοχή). Ορίζει επίσης τα ακόλουθα μέσα αποστολής των στοιχείων των συναλλαγών: * ταμειακές μηχανές online συνδεδεμένες με τον server του συστήματος ΤΑXIS της ΓΓΔΕ των ταμειακών μηχανών * κινητά τηλέφωνα * μηχανήματα POS

Καθορίζει ακόμη τον τρόπο αποστολής (υψηλά standard ασφαλείας) και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ωστόσο, κατά τη διαδικασία έκδοσης και υπογραφής της υπουργικής απόφασης, εντοπίστηκε νομοθετικό κενό, που προέκυψε από την κατάργηση του νόμου 1809/1988, ο οποίος αναφερόταν στην υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικής διαβίβασης των δεδομένων τους στη ΓΓΔΕ και έδινε τη σχετική εξουσιοδότηση στον υπουργό για να εξειδικεύσει το μέτρο με απόφασή του.

Η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής διαβίβασης των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στη ΓΓΔΕ θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για τους εξής λόγους:

  1. 1. Ο ελεγκτικός μηχανισμός, έχοντας στο τέλος κάθε ημέρας το σύνολο των ημερήσιων συναλλαγών πανελλαδικά, θα μπορεί να πραγματοποιεί απομακρυσμένα και κυρίως εύκολα, στοχευμένους ελέγχους και να επεμβαίνει έγκαιρα.
  2. 2. Δεν θα μπορεί κάποιος να αλλοιώνει εκ των υστέρων τις συναλλαγές του και να αποκρύπτει ΦΠΑ και φορολογητέα ύλη.
  3. 3. Κάθε πολίτης θα μπορεί πολύ εύκολα και ανέξοδα, μέσω του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή του, να ελέγχει αν μια απόδειξη που πήρε από κάποια επιχείρηση έχει αποσταλεί στη ΓΓΔΕ και άρα είναι νόμιμη.
  4. 4. Οι ανωτέρω τρεις λόγοι θα αναγκάσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες να μην εκδίδουν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία ή να μην αλλοιώνουν εκ των υστέρων τα εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]