Γιατί 4 στους 10 επαγγελματίες βρίσκουν τοίχο σε τραπεζική χρηματοδότηση

Γιατί τα επιτόκια δεν φρενάρουν το ελληνικό ΑΕΠ
7 Σεπτεμβρίου, 2023
Εξωδικαστικός: 691 νέες ρυθμίσεις τον Αύγουστο
7 Σεπτεμβρίου, 2023
Δείτε τα όλα

Γιατί 4 στους 10 επαγγελματίες βρίσκουν τοίχο σε τραπεζική χρηματοδότηση

Δείτε όλα της ευρήματα της νέας έρευνας της Pulse για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επίκεντρο οφειλές, ενεργειακό κόστος και χρηματοδότηση στις αξιολογήσεις των μελών που συμμετείχαν. Το ένα τρίτο είναι γυναίκες.

07/09/2023

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τη νέα έρευνα που διεξήγαγε η Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ειδικότερα:

  • Σχεδόν ένα στα έξι (17% από 23% τον Απρίλιο 2022),από τα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που συμμετείχαν και απάντησαν, έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους. Από αυτούς, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (43%) χρησιμοποίησαν τη ρύθμιση των 36/72 δόσεων για να τις τακτοποιήσουν – ένας στους πέντε (21%) απάντησε ότι ίσως την χρησιμοποιήσει.
  • Σχεδόν οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες (62%) δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά («Κάπως» έως «Πολύ») η λειτουργία της επιχείρησής τους από το ενεργειακό κόστος το τελευταίο δωδεκάμηνο (σε σύγκριση με το προηγούμενο), ενώ ένας στους τέσσερις (24%) απάντησε ότι δεν έχει επηρεαστεί, ούτε θετικά – ούτε αρνητικά.
  • Ένας στους τρεις (35%) συμμετέχοντες, δηλώνουν ότι έχει αυξηθεί («Κάπως» έως «Πολύ») ο τζίρος της επιχείρησής τους, το τελευταίο δωδεκάμηνο (σε σύγκριση με το προηγούμενο), ενώ τέσσερις στους δέκα (39%) απάντησε ότι έμεινε πάνω-κάτω ο ίδιος. Λιγότεροι από ένας στους πέντε (18%) συμμετέχοντες απάντησαν ότι μειώθηκε.
  • Περισσότεροι από τους μισούς (54%) συμμετέχοντες αξιολογούν θετικά («Σίγουρα» ή «Μάλλον») τα μέτρα της κυβέρνησης για την αναβίωση των 120 δόσεων και τη νέα ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων – μόνο ένας στους τέσσερις (25%) απάντησε αρνητικά.
  • Το 13% των μελών του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε ότι έχει απευθυνθεί σε τράπεζα το τελευταίο εξάμηνο για χρηματοδότηση της επιχείρησής τους. Το διαδίκτυο και η ίδια η τράπεζα, ήταν οι κύριες πηγές (38%) ενημέρωσης για την χρηματοδότησή τους.
  • Από όσους υπέβαλλαν πρόσφατα αίτημα δανειοδότησης, περίπου τέσσερις στους δέκα το έλαβαν (36%) και σχεδόν άλλοι τόσοι (38%) εισέπραξαν αρνητική απάντηση. Η «έλλειψη εξασφαλίσεων» (37%) ήταν ο κύριος λόγος που είχε αρνητική κατάληξη το αίτημα χρηματοδότησης.
  • Η «αύξηση της ενημέρωσης» συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό (37%), μεταξύ των μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που συμμετείχαν στην έρευνα, ως η πλευρά που πρέπει να βελτιωθεί όσον αφορά την πρόσβασή τους στα επιδοτούμενα προγράμματα χρηματοδότησης. Ακολουθούν η «μείωση της γραφειοκρατίας» (24%) και η «βελτίωση των απαιτήσεων» (21%).
  • Και σε αυτή την έρευνα, άντρες στις μεσαίες (παραγωγικές) ηλικίες είναι η πλειονότητα των συμμετεχόντων. Περίπου το ένα τρίτο είναι γυναίκες και μόνο το 5% προέρχεται από νεαρές ηλικίες (17 – 29 ετών).

ΠΗΓΗ: EURO2DAY