Γ.Πιτσιλής: Καταπολέμηση της πλασματικής μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε όμορες χώρες

Κατευθύνσεις από την ΕΚΤ για τα «κόκκινα δάνεια»
24 Μαρτίου, 2017
Οι μεταβολές που επέρχονται στα αναγκαστικά μέτρα
24 Μαρτίου, 2017
Δείτε τα όλα

Γ.Πιτσιλής: Καταπολέμηση της πλασματικής μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε όμορες χώρες

[:el]24/03/2017

Σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πλασματικής μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες  με προνομιακό φορολογικό καθεστώς καταρτίζει η ΑΑΔΕ. Η αυτοματοποίηση των φορολογικών ελέγχων για παράνομη προσαύξηση περιουσίας, η καταπολέμηση της πλασματικής μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν και η θεσμοθέτηση αντικειμενικής διαδικασίας προτεραιότητας των υποθέσεων που θα επιλέγονται για έλεγχο είναι οι βασικές προτεραιότητες που θέτει η ΑΑΔΕ στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσεων που έχει εκπονήσει για το τρέχον έτος.

Τις προτεραιότητες αυτές παρουσίασε ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής την Τρίτη 21 Μαρτίου σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Παραοικονομία και Φοροδιαφυγή – Η Χώρα Χρειάζεται Λύσεις” που συνδιοργάνωσε ο ΣΕΒ και η διαΝΕΟσις. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, οι προτεραιότητες των δράσεων της ΑΑΔΕ περιλαμβάνουν:

  1. 1. Την προτεραιοποίηση των φορολογικών ελέγχων με εξειδικευμένα κριτήρια ανά ελεγκτική υπηρεσία, που ολοκληρώνεται σύντομα για τη φετινή χρονιά με τεχνική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
  2. 2. Την καταπολέμηση της πλασματικής μετεγκατάστασης σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς
  3. 3. Την πλήρη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τον αυτοματοποιημένο έλεγχο υποθέσεων προσαύξησης περιουσίας. Μέσω της εφαρμογής αυτής θα αντλούνται από τους ελεγκτές-χρήστες:
    • Τα πρωτογενή δεδομένα, που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.
    • Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται, ώστε όλα αυτά να μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών.

Όπως διευκρίνισε ο κ.Πιτσιλής , «ήδη, έχουμε τρέξει το σύστημα σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται, επίσης, δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις».

  1. 4. Την πάταξη του λαθρεμπορίου με αύξηση των ελέγχων στα καύσιμα και την πρόσθετη ιχνηθέτηση.
  2. 5. Πάτασξη της «καθημερινής φοροδιαφυγής και διαφάνεια».

Επίσης προανήγγειλε αλλαγές και στο νομοθετικό πλαίσιο για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν, μη εκδίδοντας αποδείξεις.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]