Φορολογικές δηλώσεις: Τα μυστικά με τους προσυμπληρωμένους κωδικούς

Φοροαπαλλαγές και αύξηση ορίου αποσβέσεων στο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ
5 Απριλίου, 2019
Οι αλλαγές στη φορολογία το 2019
5 Απριλίου, 2019
Δείτε τα όλα

Φορολογικές δηλώσεις: Τα μυστικά με τους προσυμπληρωμένους κωδικούς

05/04/2019

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των δηλώσεων

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των δηλώσεων.

Και φέτος στις φορολογικές δηλώσεις υπάρχουν κωδικοί προσυμπληρωμένοι είτε από τους εργοδότες, είτε από τις τράπεζες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία τα οποία έχουν καταχωρηθεί προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην υποβολή του εντύπου Ε1.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι η αναγραφή στη βεβαίωση αποδοχών ποσού το οποίο αφορά ανείσπρακτες αποδοχές. Οι φορολογούμενοι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ελέγξουν εάν στη βεβαίωση αποδοχών που τους έχει χορηγηθεί από την επιχείρηση αναγράφονται οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές σε διακεκριμένη σειρά, προκειμένου να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

Προβλήματα παρουσιάζονται και με τα ανείσπρακτα ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να μην φορολογηθούν για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσουν στην αρμόδια ΔΟΥ φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές που θα συμπληρώσουν τις φορολογικές δηλώσεις στους πίνακες που είναι προσυμπληρωμένοι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ελεγχθεί η ορθότητα των στοιχείων προκειμένου να μην γίνουν λάθη στον υπολογισμό του φόρου ή της επιστροφής φόρους.

Στοιχεία υποβολής

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 55.000 φορολογικές δηλώσεις  στο Taxisnet, με το 67,56% των εκκαθαριστικών να είναι έως τώρα μηδενικό, δηλαδή να μην προκύπτει η υποχρέωση επιστροφής ή καταβολής φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έως σήμερα έχουν υποβληθεί στο Taxisnet πάνω από 55.000 δηλώσεις Ε1 και έχουν εκκαθαριστεί 53.403 δηλώσεις.

Από τις 53.403 εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 36.079 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 67,56% του συνόλου), οι 10.552 είναι χρεωστικές (το 19,76% του συνόλου) και οι 6.772 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 16,68% του συνόλου).

Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 4,36 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 413 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 2 εκατ. ευρώ ή 296 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Πηγή: In.gr