Φεύγει ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται ο ΦΜΑΠ

Ενίσχυση Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου
21 Φεβρουαρίου, 2017
Τι προβλέπει το ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
23 Φεβρουαρίου, 2017
Δείτε τα όλα

Φεύγει ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται ο ΦΜΑΠ

[:el]23/02/2017

Την απόσυρση – κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, περιλαμβάνει το πακέτο των αντίμετρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να περιορίσει τις αντιδράσεις, εντός και εκτός κόμματος, από το νέο πακέτο λιτότητας που θα φέρει η πολιτική συμφωνία με τους δανειστές.

Ο νέος φόρος, όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα έχει πολλές κλίμακες και συντελεστές, ώστε να εξασφαλιστεί η προοδευτικότητά του, ενώ θα είναι χαμηλότερος 35% – 40% για τους μικροϊδιοκτήτες και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Από την άλλη πλευρά βέβαια το βάρος θα μετατοπιστεί στους «έχοντες και κατέχοντες», αν και μένει να διευκρινιστεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ποιοί θεωρούνται πλέον «έχοντες και κατέχοντες».

Το σίγουρο πάντως είναι ότι για να αποφευχθούν αδικίες η «εξίσωση» από την οποία θα προκύπτει ποιοί θα πρέπει να επιβαρυνθούν θα λαμβάνει υπόψη συνδυαστικά τόσο την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου όσο και ύψος των εισοδημάτων του.

Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη όπως όλα τα νέα επώδυνα μέτρα ληφθούν σταδιακά και όχι εφάπαξ. Το αφορολόγητο δηλαδή να μειωθεί σε δυο φάσεις, η πρώτη το 2018 και η δεύτερη το 2019, ενώ η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις να γίνει σε δόσεις.

Όλα βέβαια θα αποσαφηνιστούν πλήρως με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, οπότε και θα φανεί αμέσως το περιθώριο ελιγμών που θα αφήσουν στην κυβέρνηση για να ισορροπήσει τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν σε κοινωνία και κόμμα τα νέα μέτρα λιτότητας.

Μέτρα που μειώνουν ακόμη περισσότερο τα διαθέσιμα εισοδήματα και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, περιορίζουν περαιτέρω την κατανάλωση και οδηγούν στη μείωση των τζίρων ακόμη και των φορολογικών εσόδων, που είναι πλέον το μέγα ζητούμενο για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]