ΕΣΠΑ: Γιατί μένουν εκτός 22.000 επιχειρήσεις franchise

ΕΣΠΑ 2021-27: 700 εκατ. ευρώ σε μία «νέα εργαλειοθήκη» για τις μικρομεσαίες
27 Ιανουαρίου, 2023
Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης
27 Ιανουαρίου, 2023
Δείτε τα όλα

ΕΣΠΑ: Γιατί μένουν εκτός 22.000 επιχειρήσεις franchise

27/01/2023

Την αντίδραση του Ελληνικού Συνδέσμου Franchise έχει προκαλέσει το γεγονός ότι προς το παρόν οι επιχειρήσεις franchise μένουν εκτός από τις δύο προκλήσεις του ΕΣΠΑ, η υλοποίηση των οποίων θα ξεκινήσει με την δημοσίευση της πρώτης από αυτές που φέρει την ονομασία “Ψηφιακός Μετασχηματισμός” στο τέλος του μήνα, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, σε πρόσφατη ενημέρωση δημοσιογράφων. Και λέμε “προς το παρόν”, διότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο Capital.gr πηγές του υπουργείου: “Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με τα στελέχη της Κομισιόν, προκειμένου να βρεθεί λύση και με αυτόν τον τρόπο να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις franchise στον νέο κύκλο επιδοτήσεων”. Οι ίδιες πηγές μάλιστα υπενθυμίζουν ότι αυτή τη φορά το πρόγραμμα δεν έχει καταληκτικές προθεσμίες για την κατάθεση των φακέλων από τις υποψήφιες επιχειρήσεις, αλλά λειτουργεί έως ότου εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίοι κατανέμονται σε 300 εκατ. ευρώ για την πρόσκληση “Ψηφιακός Μετασχηματισμός” και σε 700 εκατ. ευρώ για την πρόσκληση “Πράσινος Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” που θα ακολουθήσει. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν έχει καταληκτική ημερομηνία, δίνει όπως επισημαίνουν την δυνατότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης να εντάξει στη συνέχεια ως δικαιούχους και τις επιχειρήσεις franchise. To υπουργείο διευκρινίζει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν προβλέπει εξαίρεση των franchisees, ωστόσο τονίζει ότι “αναζητείται τεχνική φόρμουλα για την ένταξή τους”

Nα σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Επιχείρήσεων οι επιχειρήσεις franchise που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αποκλείονται από το ΕΣΠΑ, υπερβαίνουν τις 22.000 και λειτουργούν με περίπου 600 διαφορετικά συστήματα δικαιόχρησης.

Επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Franchise, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος έρχεται να αμφισβητήσει την πρόσφατη αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, βάσει της οποίας αιτιολόγησε την εξαίρεση των επιχειρήσεων franchise, λέγοντας ότι: “H Κομισιόν αναγνωρίζει τις επιχειρήσεις franchise ως συνδεδεμένες” και γι’ αυτόν τον λόγο δεν τις εντάσσει στο νέο ΕΣΠΑ. Όπως επισημαίνει ο κύριος Κωνσταντινόπουλος, “ο ορισμός της Κομισιόν περί συνδεδεμένων εταιρειών αναγράφει ακριβώς το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις franchise δεν αποτελούν εκ προοιμίου απόδειξη σύνδεσης των εταιρειών μεταξύ τους. Είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί στη συνέχεια. Επομένως δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση η ερμηνεία που δίνει η Κομισιόν περί συνδεδεμένων εταιρειών. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο υπουργός αναφέρθηκε στο ότι ‘οι franchise επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες’. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι πρόκειται για λανθασμένη διατύπωση”.

Η αναφορά του Γ. Τσακίρη περί “συνδεδεμένων επιχειρήσεων”

Σημειώνεται ότι για το θέμα ένταξης των επιχειρήσεων franchise στο νέο ΕΣΠΑ, ο κύριος Τσακίρης σημείωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τα εξής: “καταβάλουμε προσπάθειες να εντάξουμε στο πρόγραμμα και τις επιχειρήσεις franchise. Υπάρχουν διαφορετικών ειδών franchise επιχειρήσεις. Για παράδειγμα υπάρχει ένα ξενοδοχείο που διατηρεί μόνο το σήμα, πληρώνει για το σήμα, αλλά δεν εξαρτάται από τον προμηθευτή αλλά μπορεί να αγοράσει προϊόντα από όπου επιθυμεί. Ένα ακόμα παράδειγμα αποτελούν οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών που επίσης μένουν εκτός. Είναι κάτι που προσπαθούμε να το λύσουμε νομικά, δημιουργώντας ένα ερωτηματολόγιο σαν υπεύθυνη δήλωση όπου ο κάθε franchisee θα απαντάει σε κάποιες ερωτήσεις και το σύστημα θα του απαντάει εάν είναι δικαιούχος ή όχι. Αυτό δεν έχει λυθεί πλήρως αλλά θέλουμε να το λύσουμε. Οι επιχειρήσεις franchise μένουν εκτός καθότι θεωρούνται συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Δεν είναι ελληνικό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό”.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ένταξη των επιχειρήσεων franchise αποκλειόταν και σε προηγούμενους κύκλους του ΕΣΠΑ. Σχετικά ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Franchise αναφέρει ότι “έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μία λύση, κάτι που το έχουμε πετύχει. Η λύση είναι ότι έχουμε εντοπίσει έναν τρόπο να εμπλέξουμε στη διαδικασία τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ). Ο Ενδιάμεσος Φορέας έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Σύνδεσμο Franchise, ενώ έχουμε συντάξει όλα τα απαραίτητα κείμενα και δημιουργήσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις που χρειάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου όταν κατατίθεται ο φάκελος από μία επιχείρηση με σύμβαση franchise να μπορεί με τρόπο απόλυτα σαφή και γρήγορο, να αποκρυπτογραφήσει εάν αυτή η εταιρεία είναι συνδεδεμένη με κάποια άλλη και αλλάζει το μέγεθός της, δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επί της ουσίας λοιπόν οι εταιρείες που έχουν σύμβαση franchise δεν εξαιρούνται, αλλά αξιολογούνται για το εάν πρέπει να εξαιρεθούν ή όχι. Μάλιστα, για τη λύση που σας προανέφερα έχει συμβάλλει το υπουργείο για να βρεθεί”. Ο κύριος Κωνσταντινόπουλος συμπληρώνει πάντως ότι σε πολλές των περιπτώσεων υπάρχουν εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με μεγάλες επιχειρήσεις π.χ. σούπερ μάρκετ ή εταιρείες καφέ, ωστόσο συστήνονται ως επιμέρους επιχειρηματικές οντότητες με τη μορφή ατομικών, ομόρρυθμων ή άλλου χαρακτήρα επιχειρήσεις, οι οποίες επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ενώ οι πραγματικοί δικαιούχοι που είναι οι επιχειρήσεις franchise, μένουν όπως λέει εκτός.

Πηγή: Capital.gr