Έρχεται το νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ψηφιακά η υποβολή ενδικοφανών προσφυγών και αιτημάτων αναστολής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών
25 Νοεμβρίου, 2022
Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότηση εισφορών κατά 40%
25 Νοεμβρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Έρχεται το νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

25/11/2022

Η Ελλάδα είναι η τελευταία δυτική χώρα που δεν έχει πλαίσιο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπει ένα πλαίσιο στα θέματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας από το βήμα του συμβουλίου προέδρων της ΠΟΞ που συγκλήθηκε παραδοσιακά στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης Philoxenia στη ΔΕΘ.

Παράλληλα εξέφρασε αισιοδοξία για την επόμενη τουριστική περίοδο (2023) και υπογράμμισε ότι τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό ανέρχονται ήδη στα 18 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 15 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το σύνολο της χρονιάς και «θα δούμε πού θα καταλήξει το κοντέρ», ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα είναι και το 2023 δίπλα στους ξενοδόχους και γενικά στους επαγγελματίες του τουρισμού, ειδικά δε σε αυτούς που οι επιχειρήσεις τους εδρεύουν στους ορεινούς όγκους της χώρας και πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση.

Το θέμα του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες ρυθμίσεις τέθηκε μετ’ επιτάσεως από τις διοικήσεις τόσο της ΠΟΞ όσο και του ΣΕΤΕ και του ΞΕΕ, μαζί με την ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων των ορεινών περιοχών και των μικρών ξενοδοχείων έναντι του ενεργειακού κόστους.

Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπει ένα πλαίσιο από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών.

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του προέδρου του ΞΕΕ, Αλέξανδρου Βασιλικού, ότι «η Ελλάδα είναι η τελευταία δυτική χώρα που δεν έχει πλαίσιο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης», ενώ ο ίδιος έθεσε και το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων που ταλανίζει τον κλάδο επί σειρά ετών.

«Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα γιατί το κοινωνικό κόστος είναι πελώριο. Δεν λέμε να εξαφανιστεί η δραστηριότητα, αλλά να μπουν όρια και να υπάρξει δίκαιο πλαίσιο ρύθμισης» υπογράμμισε από την πλευρά του για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο κ. Τάσιος.

«Γρίφος για όλη την Ευρώπη»

Για το ίδιο θέμα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, επισήμανε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η πληροφορία που τις αφορά «αποτελούν γρίφο για όλη την Ευρώπη», καθώς είναι δύσκολη η εξασφάλιση στοιχείων για τις εταιρείες (σ.σ. όχι τα νοικοκυριά) που δραστηριοποιούνται στον χώρο, επισημαίνοντας πάντως πως η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στην Ευρώπη, με διάταξη που «πέρασε» το 2019, σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των σχετικών δεδομένων και τη δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε να βρεθεί ορθολογική λύση που θα διασφαλίζει το δικαίωμα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά με διαφάνεια και οικονομική συνέπεια.

Έντονη ήταν και η κραυγή αγωνίας των ξενοδόχων των ορεινών περιοχών για την επιβίωσή τους λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους και του γενικότερου πληθωρισμού.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, έκανε εκτενή αναφορά στα κονδύλια που θα διατεθούν για τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Αναπτυξιακού Νόμου.

Στα 3,3 δισ. ευρώ η αξία της αγοράς

Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια, και σε  απόλυτα νούμερα έφτασε στα 3,3 δισ. ευρώ το 2022, από 2,96 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 και 1,42 δισ. ευρώ το 2016.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη που υλοποίησε η Grant Thornton. Από τα βασικά ευρήματα της μελέτης ξεχωρίζει το γεγονός ότι η τουριστική δαπάνη της οικονομίας διαμοιρασμού μεγεθύνεται με έντονο ρυθμό, 15% ετησίως.

Το 2022 έφτασε να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, μέγεθος τέτοιο που δεν μπορεί να παραμένει χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο.

Πηγή: Ναυτεμπορική