Έρχονται αλλαγές για τα POS – Ποιοι πρέπει να τα εγκαταστήσουν άμεσα

Κόκκινα δάνεια: Άρση απορρήτου οφειλετών, ακαταδίωκτο για τραπεζικούς
16 Φεβρουαρίου, 2017
Έρχεται μαζικό «κούρεμα» χρεών
16 Φεβρουαρίου, 2017
Δείτε τα όλα

Έρχονται αλλαγές για τα POS – Ποιοι πρέπει να τα εγκαταστήσουν άμεσα

[:el]16/02/2017

Να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της για τα POS ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, την ώρα που το «χτίσιμο» του αφορολόγητου παραμένει «πονοκέφαλος» για επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει ποιες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά τερματικές συσκευές POS, για να μπορούν οι καταναλωτές να πληρώνουν με την ηλεκτρονική κάρτα τους και να «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο εισοδήματός τους.

Την Τρίτη (14/02/2017) πραγματοποιήθηκε η τελική -όπως όλα δείχνουν- σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για να ολοκληρωθεί η σύνταξη της ΚΥΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο αλλαγών της τελευταίας στιγμής.

Ωστόσο, με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, με POS θα πρέπει να εφοδιαστούν έως τις 30 Ιουνίου οι κλάδοι της εστίασης, των επισκευών (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.λπ.), της Εκπαίδευσης (φροντιστήρια κ.λπ.), ένδυσης, υπόδησης, ενοικιάσεων, καθώς και τα κομμωτήρια, γυμναστήρια, νομικές δραστηριότητες (δικηγορικά γραφεία), ιατρικές υπηρεσίες (ιατρεία κ.λπ.), σημεία πληρωμής λογαριασμών τηλεπικοινωνιών, Ενέργεια και Στοιχηματισμού (πρακτορεία).

Εκτός της απόφασης αυτής που ετοιμάζεται όμως, θα πρέπει να εκδοθεί και μια σειρά άλλων αποφάσεων ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για το πλαστικό χρήμα.

Πιο συγκεκριμένα αναμένονται υπουργικές αποφάσεις για:

– τα τραπεζικά μέσα και τη μορφή τους, βάσει των οποίων θα αναγνωρίζονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.

-τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που θα εφοδιαστούν με συσκευές POS (πχ τι θα κάνουν σε περίπτωση βλάβης ή πτώσης του δικτύου κλπ).

Οι 12 κλάδοι που πρέπει να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά POS

Οι 11 από τους 12 βασικούς κλάδους επιχειρήσεων για τις οποίες αναμένεται η υπουργική απόφαση, προσφέρουν υπηρεσίες (περιλαμβανομένων τηλεφωνίας και ενέργειας), ενώ ο ένας υπάγεται στην πώληση αγαθών.

Οι 12 αυτοί κλάδοι είναι:

Εστίαση-μπαρ-καφέ

Επισκευές

Εκπαίδευση

Ένδυση-υπόδηση

Ενοικιάσεις

Κομμωτήρια

Γυμναστήρια

Νομικές δραστηριότητες

Ιατρικές υπηρεσίες

Τηλεπικοινωνίες

Ενέργεια

Τυχερά παιχνίδια

Όσον αφορά στα μικρά καταστήματα τροφίμων, στα ψιλικατζίδικα, και τα μπακάλικα, αυτά αναμένεται να ενταχθούν στο δεύτερο «κύμα» επιχειρήσεων που θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.[:]