Επιστρεπτέα προκαταβολή IV: Στοχευμένη και «δώρο» μέρος του ποσού

ΑΑΔΕ: Παράταση για ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και άλλων φόρων
2 Οκτωβρίου, 2020
Πότε απαλλάσσονται από τα χρέη ΕΦΚΑ στελέχη εταιρειών
2 Οκτωβρίου, 2020
Δείτε τα όλα

Επιστρεπτέα προκαταβολή IV: Στοχευμένη και «δώρο» μέρος του ποσού

02/10/2020

Με σαφή στόχευση τη στήριξη όσων πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας αλλά και τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», το οικονομικό επιτελείο προχωρά στον σχεδιασμό του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 600 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο.

Βασική διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, το γεγονός ότι σημαντικό μέρος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστρέφεται, αλλά θα λάβει τη μορφή επιδότησης.

Στις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η επιλογή των επιχειρήσεων να γίνει με βάση την πορεία του τζίρου για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου κι όχι την πτώση του κύκλου εργασιών από την αρχή της πανδημίας (Μάρτιο).

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες θα περιλαμβάνονται στους δικαιούχους, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, θα είναι εταιρείες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» και μάλιστα χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση του τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα  οπότε και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πώς κινήθηκε ο τζίρος τον Σεπτέμβριο σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, αλλά και το ποια είναι η πορεία που θα ακολουθηθεί στο υγειονομικό σκέλος το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το ποσό που θα διατεθεί μέσω του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος μέσω και των τεσσάρων κύκλων ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ.

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης

Εν αναμονή και της υπουργικής απόφασης για τους όρους χορήγησης, περισσότερες από 165.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Και στους τρεις προηγούμενους κύκλους ως μη επιστρεπτέα

  • Σε ποσοστό 30% είναι η προκαταβολή όταν η επιχείρηση κατέγραψε πτώση τζίρου 70% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων αναφοράς ένα χρόνο πριν
  • Σε ποσοστό 40% είναι για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν στις 31/3/2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν για ένα έτος.

Για την επιστροφή των ποσών που λαμβάνονται μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, υπάρχει περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και οι πληρωμές ξεκινούν από 1/1/2022 σε 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Πηγή: Ναυτεμπορική